Президентът Реджеп Тайип Ердоган и руският президент Владимир Путин се

...
Президентът Реджеп Тайип Ердоган и руският президент Владимир Путин се
Коментари Харесай

Посланието на Ердоган към Вашингтон от Москва

Президентът Реджеп Тайип Ердоган и съветският президент Владимир Путин се срещнаха през вчерашния ден в Русия в границите на значимо ревю за авиация и космос, на което бяха показани най-новите артикули на съветската отбранителна промишленост.

Макар най-важната причина заради която Ердоган и Путин се срещнаха да бе обвързвана с последните развития в Сирия, в частност в Идлиб и на изток от р. Ефрат, мястото на срещата им бе много значимо и говореше единствено за себе си. Това демонстрира обща съгласуваност на двете страни в търсене на още по-голямо съдействие в отбранителната промишленост.

Фактът, че Ердоган участва на церемонията по разкриване на ревюто за отбранителна промишленост дружно с Путин е алегоричен за тази обща съгласуваност. Също по този начин е от алегорично значение това, че срещата на Ердоган и Путин се състоя в същия ден, когато стартира втората доставка в Турция на частите за системите за противовъздушна защита С-400 от Русия.

По време на речта си Ердоган приветства засилващите се връзки сред двете страни в многомащабна форма, включваща и отбранителната промишленост. " Вярвам, че синергията, която имаме с Русия във връзка с секторите на авиацията и космоса, ще задълбочи нашите двустранни връзки ", акцентира той.

Турският президент и преди е предложил партньорство с Русия в границите на напъните й за рационализиране на системите С-400 с противоракетните системи С-500.

Всички тези изказвания на Ердоган може да се преглеждат като директно обръщение към Вашингтон, който неотдавна приключи турското присъединяване в плана за изтребителите Ф-35 поради разполагането в Турция на системите С-400.

Посланието е ясно: Турция не е без други възможности при намирането на нови снабдители, в случай че е изключена от ръководени от Съединени американски щати интернационалните планове и й е отказано да се доставя с американски оръжия. Това също по този начин може да включва съветските самолети от пето потомство Су-57 вместо Ф-35 от Локхийлд Мартин, защото Турция ще има потребност да развива противовъздушната си защита в идващото десетилетие (Турция поставя старания да развие изтребителите си - TF-X, само че ще отнеме време преди да бъде потвърдено, че са ефективни).
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР