Президентът Реджеп Ердоган обеща в сряда да укроти растящата инфлация

...
Президентът Реджеп Ердоган обеща в сряда да укроти растящата инфлация
Коментари Харесай

Ердоган обеща да укроти турската инфлация въпреки растящия скептицизъм



Президентът Реджеп Ердоган даде обещание в сряда да укроти растящата инфлация в Турция, която доближи през предишния месец цели 36%, само че редица икономисти предвиждат, че тя може да се увеличи много повече, създавайки по-голям напън върху така и така обезценяващата се локална валута.

Турската лира поевтиня с към 44% през 2021 година - най-лошото й показване през близо 20-годипното ръководство на Ердоган.

През днешната търговия тя стабилизира към 13,7975 лира за един $. Благодарение частично на скъпите държавни интервенции на валутния пазар и на държавните ограничения, които помогнаха за усмиряване на валутната рецесия предишния месец, лирата съумява да се задържи от предишния четвъртък насам в диапазона 13,7-13,94, откакто тя падна до рекордно ниско равнище от 18,4 по отношение на $ в края на декември 2021 година

Изказвайки се в сряда в Народното събрание, Ердоган сподели, че Турция пази стопанската система си от това, което той дефинира като офанзиви, като ръководещите са взели под надзор " непознати финансови принадлежности, които могат да нарушат финансовата система ".

 Реджеп Ердоган

" Нарастващата инфлация не е в сходство с действителностите в нашата страна “, сподели Ердоган и добави, че ограниченията на държавното управление скоро ще смекчат тежестта на " несправедливото " повишение на цените.

Под натиска на Ердоган, който се стреми към по-висок стопански напредък посредством увеличение на производството и износа, Турската централна банка понижи лихвения си % с 500 базисни пункта до 14% от септември насам. Следващото съвещание на централната банка е планувано за 20 януари.

Американската банка Goldman Sachs предвижда годишната инфлация да надвиши 40% през януари, след което може да надвиши даже 50% и да остане доста висока до края на годината, когато базовите резултати ще я понижат до към 33 на 100.

" Дълбоко негативните действителни лихвени проценти и високото равнище на напредък на заемите евентуално ще поддържат инфлацията нараснала и ще продължат да оказват напън върху турската лира ", означи GS.

Въпреки неотдавнашната неустойчивост на пазара, стопанската система на Турция се чака да нарасне с големите 9,5% през 2021 година, предвижда Световната банка в последния си отчет за световните стопански вероятности. Но банката също по този начин предвижда, че растежът ще се забави до 2,0% през тази година и до 3,0% през 2023 година В предходния си отчет от предишния юни Световната банка предвижда растеж на Брутният вътрешен продукт на Турция от 5% през 2021 година и с 4,5% през 2022 година и през 2023 година

Goldman Sachs съобщи, че чака турските управляващи да опитат " повече административни и регулаторни ограничения " за ограничение на инфлацията, преди да създадат възможен поврат в паричната политика.

Графика долар/турска лира

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР