Президентът на Украйна Володимир Зеленски спомена за известни успехи на

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски спомена за известни успехи на
Коментари Харесай

Войната днес: 60 на сто от Лисичанск са разрушени

Президентът на Украйна Володимир Зеленски загатна за известни триумфи на въоръжените сили на страната в боевете против съветската войска и сепаратистите за надзор върху източния град Северодонецк.

" Ситуацията в Донбас не се промени доста през последните 24 часа ", призна в това време той в обичайното си среднощно видеообръщение, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Зеленски осъди " безусловно безсмисления обстрел " на северни гранични украински региони от Русия.

" Цялата краткотрайно окупирана територия на нашата страна в този момент е зона на цялостно злополучие, за което Русия носи цялостна отговорност ", сподели той.

Украинският президент благодари на американския си сътрудник Джо Байдън за обещаните съвременни ракети. Очаквам положителни вести за доставките и от други сътрудници, добави той.

Около 60 % от инфраструктурата и жилищните здания в Лисичанск – един от последните два града в Източна Украйна, които още са под непълен украински надзор, са били разрушени при офанзиви, сподели през вчерашния ден чиновник на локалната власт, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Олександър Зайка, началник на градската военно-гражданска администрация, заяви по малкия екран, представен от организация УНИАН, че непрекъснатият обстрел е извадил от строя електроснабдяването, снабдяването с газ, телефонните и интернет връзките.

Ключовият път за доставки и евакуация Бахмут-Лисичанск е отворен, само че непрестанно е бомбардиран, сподели Зайка.

Хуманитарните доставки към момента съумяват да доближат града, където е осеяно с дупки от шрапнели и мини.

Зайка заяви, че в Лисичанск към момента има 20 000 души, до момента в който преди войната популацията е било 97 000.

Река разделя Лисичанск от другия огромен град в региона – Северодонецк, който още е под непълен украински надзор. И двата града са под съветска блокада.
Съединени американски щати оповестиха, че ще търсят отговорност от Русия за военни закононарушения в Украйна
Съединени американски щати и съдружниците им дават обещание да държат Русия виновна за закононарушения, осъществени от нейните сили откогато нахлуха в Украйна на 24 февруари, разгласи американският зам.-държавен секретар Узра Зея на съвещания на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Зия, която дава отговор по въпросите на гражданската сигурност, демокрацията и правата на индивида, сподели, че ще се ускори търсенето на отговорност и въздаването на правораздаване за съществени нарушавания на интернационалното право. Зам.-държавният секретар посочи, че през миналите близо 100 дни светът е видял по какъв начин съветските сили бомбардират родилни домове, железопътни гари, жилищни здания и домове и даже убиват цивилни, които карат колела по улицата.

Съединени американски щати работят със съдружниците си, с цел да поддържат необятен кръг интернационалните следствия на зверствата в Украйна, сподели Зея.

Главният прокурор на Ирландия Пол Галахър приветства напъните през миналите 3 месеца за поддръжка на апелите за правдивост в Украйна и сподели, че Ирландия е една от общо 41 страни, които бързо са отнесли обстановката в Украйна до Международния углавен съд.

Галахър сподели, че МНС е изпратил екип от 42 следователи, криминалисти и спомагателен личен състав да проверяват съветските закононарушения и да поддържат напъните на Украйна.

Посланикът на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя упрекна западните страни в „ двуличие “ за това, че ненадейно са почнали да търсят интернационално правораздаване за „ специфичната военна интервенция “ на Москва.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР