Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закона за импийчмънт на

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закона за импийчмънт на
Коментари Харесай

Зеленски подписа закона за импийчмънт на президента

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закона за импийчмънт на президента, утвърден от Върховната рада на 10 септември. Това сочи информация, поместена през днешния ден на уеб страницата на украинския парламент, съобщи ТАСС.

Според документа, чийто вносител бе Зеленски, процедурата по импийчмънт стартира по самодейност на парламентарното болшинство. Образува се специфична краткотрайна комисия, включваща депутати, специфичен прокурор и следователи. Въз основа на събрани данни тя приготвя изводи дали президентът е направил държавна измяна или други закононарушения. Изводите й се преглеждат на съвещание на Върховната рада, предава Българска телеграфна агенция.

След като вземе решение във връзка обвиняването, Народното събрание сезира Конституционния съд на Украйна, който се произнася дали е спазена процедурата за следствие, и Върховния съд, който взема решение дали дейностите на президента в действителност съдържат признаци на закононарушение.

Решението на Народното събрание се приема с гласовете минимум на три четвърти от общия брой депутати, посочен в конституцията. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР