Президентът на Украйна Влодимир Зеленски пристигна във Вашингтон по покана

...
Президентът на Украйна Влодимир Зеленски пристигна във Вашингтон по покана
Коментари Харесай

Зеленски пристигна във Вашингтон за среща с Байдън и обръщение към Конгреса

Президентът на Украйна Влодимир Зеленски дойде във Вашингтон по покана на американския си сътрудник Джо Байдън. Това е първото посещаване на Зеленски в чужбина от началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари. Байдън увери госта си в американската поддръжка за страната му.



Володимир Зеленски е бил поканен в телефонен диалог на 11 декември. Украинският водач се е съгласил на визитата преди три дни. Той беше посрещнат от президента Джо Байдън и брачната половинка му Джил. Байдън одобри Зеленски в Овалния кабинет на Белия дом.

" 300 дни война, мъчно е за поверие. Използват зимата като оръжие, само че украинският народ продължава напред с кураж. Американският народ застава гордо до него. Ще поддържаме Украйна в желанието ѝ за обективен мир ", съобщи Джо Байдън - президент на Съединени американски щати.



За мен е огромна чест да бъда във Вашингтон, правя оценка помощта ви, сподели гостът на Байдън. Зеленски заяви, ще организира договаряния, с цел да ускори отбранителната мощност на родината си и връчи на Байдън орден в символ на благодарност. По-късно довечера се чака конференция на двамата водачи. Визитата съответствува с решението на Вашингтон да даде на Киев спомагателни близо 2 милиарда $ помощ, включително противоракетна система " Пейтриът ".



Зеленски ще приказва и пред Конгреса на Съединените щати. Конгресмени съпоставиха пътуването му с коледната поява на Уинстън Чърчил в Капитолия през 1941 година, дни откакто Съединените щати влизат във Втората международна война поради нападението на Япония над Пърл Харбър.



Президентът на Украйна отпътува за Съединените щати след рисковано посещаване на фронтовата линия в Бахмут, където през последните два месеца и двете страни понасят тежки загуби от непрекъснати обстрели. Зеленски връчи оценки на военните, които отбраняват града. В региона идват доброволци с филантропични помощи, а в този момент целта им е евакуацията на локалните поданици.



фотоси: БГНЕС

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР