Президентът на Турция уволни управителя на централната банка Мурат Четинкая

...
Президентът на Турция уволни управителя на централната банка Мурат Четинкая
Коментари Харесай

Едоган уволни управителя на централната банка

Президентът на Турция уволни шефа на централната банка Мурат Четинкая и го размени с подуправителя Мурат Уйсал откакто в последно време в бизнес средите интензивно се говореше за растящо неодобрение на Реджеп Тейи Ердоган, че централният банкер не намалява лихвите, заяви " Ройтерс ".

Указът е оповестен тази нощ в турския Държавен вестник Resmi Gazete без да се показва публична причина за смяната.

Четинкая бе на поста от април 2016 година и президентът непрестанно го призоваваше да намалява лихвите, с цел да подтиква посредством на ниска цена кредитиране икономическия напредък. Но два източника на " Ройтерс " от държавните среди споделят, че през последните месеци са се засилили различията му за паричната политика с министрите, отговарящи за стопанската система.

" Президентът и финансовият министър (Берат Албайрак е шурей на Ердоган - бел.ерд.) желаеха оставката му, само че Четинкая им подсети за независимостта на банката и отхвърли да напусне ", споделя един от източниците.

В известието на централната банка от събота се споделя, че тя ще продължи да работи без значение и че новият шеф ще следва като съществена цел поддържането на стабилността на цените.

Данни от тази седмица демонстрираха, че инфлацията се е забавила през юни до най-ниското ниво от година насам. Основната причина е високата база от предходната година и поевтиняването на храните, което евентуално основава опция за първото намаление на лихвите от валутната рецесия през 2018 година насам.

Анализатори чакат на съвещанието на 25 юли централната банка да поведе малко по-свободна валутна политика, само че при изискване, че Съединени американски щати не наложат наказания на Анкара поради пазаруването на съветските зенитни ракети С-400. Срокът Ердоган да откри решение на казуса, засягащ елитно американско оръжие като самолетите F-35, е 30 юли.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР