Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и вероятният следващ министър-председател

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и вероятният следващ министър-председател
Коментари Харесай

Нетаняху и Ердоган подобряват отношенията между Израел и Турция

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и евентуалният идващ министър-председател на Израел Бенямин Нетаняху се договориха в телефонен диалог през днешния ден да продължат да работят за възстановяване на връзките сред двете страни, съобщи Асошиейтед прес.
Прочетете още
Отношенията сред Турция и Израел охладняха по време на 12-годишното ръководство на Нетаняху. Сега се чака той скоро да се върне на власт като началник на най-дясното израелско държавно управление в историята, показва организацията.

Връзките сред Турция и Израел към този момент са в развой на възстановяване при отиващия си министър-председател Яир Лапид, който се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Ню Йорк през септември. Това бе първата среща сред водачите на двете страни от 14 години насам, напомня АП.

Отношенията сред Турция и Израел по времето на Нетаняху бяха изключително хладни, най-много поради повтарящите се войни против придвижването Хамас в линията Газа и поради щурма на израелски военни против флотилия за Газа през 2010 година, при който починаха девет турски деятели.

Ердоган сподели подготвеност за по-топли връзки с Израел, откакто Нетаняху беше свален от власт предходната година. Днешният диалог даде сигнал, че връзките могат да продължат да се усъвършенстват и при ръководството на Нетаняху, написа Българска телеграфна агенция.

От канцеларията на Нетаняху оповестиха, че двамата са се договорили да си сътрудничат и да работят за,,стартиране на нова епоха в отношенията`` сред страните. 

Нетаняху е в развой на опити за сформиране на държавно управление след националните избори по-рано този месец.

От офиса на Ердоган обявиха, че Нетаняху е инициирал позвъняването, с цел да сервира съболезнованията си за неотдавнашната смъртоносна детонация в Истанбул. Ердоган съобщи, че желае резултатите от изборите в Израел да бъдат " потребни за страната и района ". Според изказването на неговата канцелария Ердоган е декларирал, че Турция и Израел са навлезли в нова епоха в връзките си, отдавайки заслуженото на отиващото си израелско управление за доближаването.

През годините на обтегнати връзки Ердоган е бил открит критик на израелската политика по отношение на палестинците. На собствен ред Израел не утвърждава близостта на Турция с Хамас.

Някогашните близки районни съдружници отдръпнаха посланиците си през 2010 година, откакто израелските сили щурмуваха флотилия с филантропична помощ за палестинците, пътуваща към Газа, която наруши израелската обсада. В резултат на случая починаха девет турски деятели.

След държавното посещаване на израелския президент Ицхак Херцог в Турция през март т.г. и други признаци на топене, двете страни се споразумяха да си разменят посланици. Те към момента имат разнообразни стратегически ползи, в това число по въпроса за сдържането на Иран.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР