Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж се призна за виновен пред

...
Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж се призна за виновен пред
Коментари Харесай

Джулиан Асандж се призна за виновен за шпионаж, напусна съда като свободен човек

Основателят на " Уикилийкс " Джулиан Асандж се призна за отговорен пред американски съд за приемане и издание на американски военни секрети, откакто подписа договорка с прокуратурата, която му подсигурява свободата.

Делото против Джулиан Асандж беше гледано в Сайпан - столицата на дребната островна американска територия Северни Мариански острови, която се намира в Тихия океан, близо до родната му Австралия.

52-годишният Асандж, считан от едни за герой за независимост на словото, а от други за нарушител, беше докаран на необикновеното място с частен аероплан, като по този начин беше почетено желанието му да не стъпва на континенталната територия на Съединените щати.

По време на тричасовото чуване вследствие на съглашението с американските прокурори Асандж се призна за отговорен в едно закононарушение - обвиняване за скрит план за приемане и откриване на секретни документи, свързани с националната защита на Съединени американски щати. Той обаче съобщи, че е вярвал, че първата корекция на Конституцията на Съединени американски щати, която пази свободата на словото, му е осигурявала защита.

" Работейки като публицист, насърчих източника си да даде информация, за която се споделяше, че е класифицирана, с цел да обявявам тази информация ", сподели той пред съда.

" Вярвах, че първата корекция пази тази активност, само че одобрявам, че това е... нарушаване на закона за шпионаж ", съобщи Асандж.

Съдията го осъди на 5 години затвор, които дават отговор на времето, което Асандж прекара зад решетките във Англия, до момента в който се бореше да не бъде екстрадиран в Съединени американски щати, където можеше да получи надалеч по-сериозна присъда по закона против шпионажа.

Асандж напусна правосъдната зала като свободен човек, само че без право повече да посещава територията на Съединени американски щати.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР