Президентът на Турция Реджеп Ердоган е поискал от генералния секретар

...
Президентът на Турция Реджеп Ердоган е поискал от генералния секретар
Коментари Харесай

Ердоган поиска помощ от НАТО за опазване на границата със Сирия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган е изискал от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг помощ за отбраната на югоизточната граница на Алианса - турско-сирийската.

" Очакваме съответна поддръжка от всички наши съдружници в тази битка ", сподели Ердоган след срещата си със Столтенберг и добави, че Турция прави огромни жертви.

" Кризата в Сирия е опасност за района и за Европа, никой не може да остане апатичен към сирийската покруса - сподели още Ердоган, като посочи, че към този момент 9 години Турция се бори против терористи в района.

" НАТО е в сериозен развой, в който би трябвало ясно да покаже солидарността на своя съюз. Турция е единствената страна от НАТО, влезнала в директни сражения с " Ислямска страна ". Дадохме заслон на 3,7 милиона бежанци и чакаме съответна поддръжка от нашите сътрудници ", съобщи Ердоган.

Турският президент прикани съдружниците в Алианса за съпричастие -, без повече да отсрочват и без да слагат политически въпроси.

Той критикува Гърция, без да загатва името на страната:  " Ирационално и безогледно е, че съдружник и прилежаща страна показва Турция като отговорна за нерегулираната миграция. Няма да позволим тази страна да се опита да реализира несправедливи изгоди, като злоупотреби с актуалната обстановка и Европейския съюз ".

Йонс Столтенберг пък съобщи, че от държавите-членки на НАТО Турция е най-засегната от събитията в Сирия. И посочи, че в последните години Алиансът е вложил в Турция над $5 милиарда Столтенберг посочи, че НАТО участва в Егейско море и се търсят благоприятни условия за спомагателна поддръжка на турската страна.

Столтенберг сподели също, че при диалога си с Ердоган е засегнал и въпросите за покупката на съветско въоръжение от Турция, за отношенията на страната с Москва и бъдещето на Афганистан.

След това в Брюксел стартира и срещата на Ердоган с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел.

" Европейски Съюз и Турция са на друго мнение по някои въпроси, само че през днешния ден ще обсъдим с турския президент какво двете страни могат да създадат за осъществяване на съглашението за миграцията. По някои въпроси сме на друго мнение, по тази причина е значимо да имаме почтен и открит разговор, с цел да забележим дали е допустимо да преодолеем разликите ", каза Мишел.

В срещата ще вземат участие и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР