Президентът на Турция одобри кандидатурата на Швеция за присъединяване към

...
Президентът на Турция одобри кандидатурата на Швеция за присъединяване към
Коментари Харесай

Ердоган одобри кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО

Президентът на Турция утвърди кандидатурата на Швеция за присъединение към НАТО в четвъртък, поставяйки завършек на месеци закъснение и оставяйки единствено Унгария да стои на пътя на участието на Стокхолм във военния съюз, оповестява.

Ердоган е подписал по-ранната ратификация на кандидатурата от турския парламент, демонстрира формалният вестник на президентството, към 20 месеца откакто Стокхолм за първи път изиска да се причисли към НАТО след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна.

„ Ние приветстваме утвърждението от страна на Турция на кандидатурата на Швеция за НАТО. Сега достигнахме решителен крайъгълен камък по пътя към пълноправно участие в НАТО “, сподели шведският министър председател Улф Кристерсон в обществената медийна мрежа X.

„ Остава единствено ратификацията от Унгария, преди Швеция да може да стане член на НАТО “, добави шведският външен министър Тобиас Билстрьом.

Ратификацията от турския парламент във вторник отстрани най-голямото оставащо затруднение пред разширението на западния боен съюз.

Комуникационната дирекция на президентството съобщи, че Ердоган е „ решил да разгласява закона “ за присъединението на Швеция към НАТО, признат от Народното събрание, и е подписал президентски декрет, одобряващ протокола за присъединение на Стокхолм.

Забавянето разочарова някои от съдружниците на Анкара, само че й разреши да извлече избрани отстъпки.

Сега Анкара ще чака Съединените щати да стартират да работят за обезпечаване на утвърждението на Конгреса на Съединени американски щати за продажба на изтребители F-16 на Турция на стойност 20 милиарда $, което както Ердоган, по този начин и членовете на Конгреса свързаха с ратификацията от Швеция.

Одобрението на Ердоган за шведската оферта идва ден откакто президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изпрати писмо до водачите на основни комитети на Капитолийския рид, като ги осведоми за желанието си да стартира формалния развой на известяван за продажбата на F-16, откакто Анкара приключи процеса на присъединение на Швеция към НАТО.

По-рано американският дипломат в Турция сподели пред Reuters, че Държавният департамент неотложно ще изпрати уведомлението до Конгреса, откакто документът за ратификация бъде получен във Вашингтон.

Окончателният документ за присъединение от Анкара – инструментът за ратификация – в този момент ще бъде изпратен във Вашингтон съгласно разпоредбите на НАТО.

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР