Президентът на Турция и председател на управляващата партия ПСР Реджеп

...
Президентът на Турция и председател на управляващата партия ПСР Реджеп
Коментари Харесай

Ердоган получи 3 дози от ковид ваксината

Президентът на Турция и ръководител на ръководещата партия ПСР Реджеп Тайип Ердоган отговори на въпросите на публицисти в директно предаване на държавната телевизия TРT. Говорейки за епидемията от ковид, той съобщи: " Аз се имунизирах с три дози. След това си направих антигенен тест. Слава Богу, резултатът ми е доста добър - 2160 ".

С това изказване Ердоган провокира реакцията както на научния свят, по този начин и на политиците, като усили недоверието към програмата за имунизация в Турция.

Опозиционният народен представител от Републиканската национална партия (РНП) Йозгюр Йозел попита по какъв начин Ердоган е получил спомагателна трета доза от имунизацията, когато даже здравните служащи в страната нямат това право.

Ердоган получи първата си доза от китайската Коронавак на 14 януари, последвана от втора на 11 февруари. Не е известно по кое време е получил третата си доза.

В момента в 81-милионната страна към момента към 50 милиона жители чакат правото да бъдат имунизирани.

Професор лекар. Мехмет Джейхан, експерт по заразни заболявания направи следните изказвания пред вестник „ Джумхуриет “ във връзка изказванията на Ердоган:

„ Никъде по света няма публично рекомендация за трета доза ваксина.

Здравният личен състав в Турция, в това число и аз, бяхме ваксиниран с китайската имунизацията Коронавак на компанията Синовак ", добави специалистът.

" Имунният отговор на тази ваксина е малко невисок и страничните резултати са по-малко. Всъщност не е хубаво, че страничните резултати са по-малко, защото по този начин не подтикваме имунитета прекалено много. Страничните резултати демонстрират, че организма се бори и имунизацията е ефикасна.

Познавам хора от здравния личен състав, които се разболяха, бяха приети в болница в реанимация, изгубиха живота си, макар че получиха 2 дози от имунизацията на Синовак ", съобщи професорът.

" Ето за какво предложих на Министерството на здравеопазването здравният личен състав да получи 3-та доза, този път от ваксина Пфайзер-Бионтек. Все още няма отговор, чакаме. Предадох това на самия министър. В тази обстановка нашите държавни водачи би трябвало да бъдат водачи и да дават образец. "

Проф. доктор Джейхан добави: „ Министерството на здравеопазването взе решение да продължи имунизацията оттук насетне с една доза ваксина, като използваме всички налични ваксини, без да ги отделяме за втора доза. А по-късно да приключим имунизацията с втората доза с тези ваксини с които разполагаме по-късно. "

" В момента се организират проучвания във Англия и Канада, за използване на две разнообразни дози ваксини, само че към момента резултатите не са известни. ", добави той.

“Като приказваме за 3-та доза ваксина, искрено това води хората до скептицизъм. Тази нужда още не е обоснована научно. ", твърди професор доктор Джейхан и добави, че " частично тези изказвания се дължат на комерсиалните опасения на фирмите и техните старания да намерят пазар. "

Специалистът по кардиология проф. Бенги Башер сподели за Дойче Веле: „ В научните среди беше разисквано и предложено вероятно 3-та доза да може да се ползва 6 месеца след първата доза за имунизацията на Синовак и една година за имунизацията на Пфайзер-Бионтек.

Към 3 юни 2021 година, съгласно данните на Министерството на здравеопазването, в Турция са имунизирани общо 29.828.435 души. Броят на хората, които са получили две дози е 12.788.495 души. До момента са имунизирани 15,2 на 100 от популацията на Турция.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР