Президентът на Тунис публикува плана за нова конституция, която ще

...
Президентът на Тунис публикува плана за нова конституция, която ще
Коментари Харесай

Президента на Тунис предложи нова конституция, даваща му почти неограничена власт

Президентът на Тунис разгласява проекта за нова конституция , която ще сложи на референдум идващия месец, разширявайки личните си пълномощия и ограничавайки ролята на Народното събрание при гласоподаване, оповестява организация Ройтерс.

Кейс Сайед ръководи с декрет от предишното лято, когато отхвърли Народното събрание и демократичната конституция от 2014 година в стъпка, която враговете му нарекоха прелом, преминавайки към еднолично ръководство и обещавайки да преработи политическата система.

Неговата интервенция предишното лято тласна Тунис в най-голямата политическа рецесия след революцията от 2011 година, която смъкна някогашния автократ Зин ал-Абидин Бен Али и вкара народна власт.

Гласоподавателите ще бъдат помолени да одобрят новата конституция на референдум на 25 юли, за който няма минимално равнище на присъединяване.

Тъй като по-голямата част от политическата върхушка се опълчва на дейностите му и приканва поддръжниците си да бойкотират гласуването, анализаторите споделят, че мярката евентуално ще бъде призната, само че единствено с лимитирано публично присъединяване.
 Хиляди на митинг в Тунис против референдума за нова конституция
Хиляди на митинг в Тунис против референдума за нова конституция

Протестът е ръководен от Абир Муси - водач на Свободната конституционна партия

Нито една от огромните партии, в това число ислямистката Енахда, която е най-голямата в Народното събрание и играе значима роля в поредни съдружни държавни управления след революцията, не направи неотложен коментар по плана за конституция.

Междувременно доста тунизийци са доста по-фокусирани върху възходящата икономическа рецесия и заканите за обществените финанси, които са предизвикали закъснение на заплатите и риск от дефицит на основни субсидирани артикули.

Онлайн " консултация " на Сайед, извършена от януари-март в подготовка за правене на конституцията, не получи доста внимание от тунизийците, като доста малко взеха присъединяване.

Проектът за конституция, оповестен в формалния вестник, ще донесе по-голямата политическа власт на Сайед, ще му даде висша власт над държавното управление и правосъдната система . Преди това политическата власт се упражняваше по-пряко от Народното събрание, който поемаше водещата роля при назначението на държавното управление и одобряването на законодателството.

Според новата конституция държавното управление ще дава отговор пред президента, а не пред Народното събрание, макар че камарата може да отдръпна доверието си от държавното управление с болшинство от две трети.

Сайед ще има право да показва планове на закони, да носи единствената отговорност за предлагането на контракти и правенето на държавни бюджети, да назначава или уволнява държавни министри и да назначава съдии, написа вестникът.
 Съдиите в Тунис се обърнаха против президента
Съдиите в Тунис се обърнаха против президента

Обвиниха президента Каис Саид, че построява властнически режим

Той може да изкара два мандата от по пет години, само че да ги удължи, в случай че почувства, че има непосредствена заплаха за страната, и ще има право да разпусне Народното събрание, до момента в който никоя уговорка не разрешава отстраняването на президент.

Конституцията ще разреши на Сайед да продължи да ръководи с декрет до основаването на нов парламент посредством избори, предстоящи през декември.

Той също по този начин ще сътвори нов " Съвет на районите " като втора камара на Народното събрание, само че дава малко детайлности за това по какъв начин ще бъде определен или какви пълномощия ще има.

Сайед, политически самостоятелен, даде обещание нов изборен закон. Въпреки че към момента не го е разгласил, той уточни, че гласоподавателите ще избират единствено претенденти като физически лица, а не като членове на политически партии.

Междувременно, макар че ислямът към този момент няма да бъде държавна вяра, Тунис ще се преглежда като част от по-широката ислямска нация и страната би трябвало да работи за реализиране на ислямските цели. Президентът би трябвало да е мохамеданин.

Сайед обаче поддържа множеството елементи от конституцията от 2014 година, които изброяват правата и свободите, в това число свободата на словото, правото на образуване в синдикати и правото на мирни събирания.

Съдии, полиция, войска и митничари обаче няма да имат право да стачкуват. Наскоро съдиите стачкуваха седмици наред в символ на митинг против дейностите на Сайед за ограничение на правосъдната самостоятелност.
 Президентът на Тунис привиква парламентарен референдум
Президентът на Тунис привиква парламентарен референдум

Той ще бъде последван от парламентарни избори
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР