Президентът на Словакия Зузана Чапутова назначи ново правителство на републиката,

...
Президентът на Словакия Зузана Чапутова назначи ново правителство на републиката,
Коментари Харесай

Роберт Фицо пое премиерския пост в Словакия

Президентът на Словакия Зузана Чапутова назначи ново държавно управление на републиката, управлявано от водача на партията Smer Роберт Фицо, съобщи ТАСС.

След (парламент), извършени в Словакия на 30 септември, държавна коалиция, състояща се от партията на Фицо, партията Глас и Словашката национална партия, разчита на поддръжката на 79 от 150 депутати.

В държавното управление на Фицо партията Smer, с изключение на премиерския пост, държи шест министерски кресла . Робърт Калиняк стана вицепремиер и началник на Министерството на защитата. Ладислав Каменицки ще оглави Министерството на финансите, Ричард Такач - Министерството на земеделието, Юрай Бланар - Министерството на външните работи, Борис Суско - Министерството на правораздаването, а Йозеф Раз - Министерството на превоза.

Партия Глас - Социалдемокрация изпрати седем свои представители в държавното управление. Петер Кметц беше назначен за вицепремиер, Дениса Сакова беше назначена за вицепремиер и министър на стопанската система, Ерик Томаш беше министър на труда, Зузана Долинкова беше министър на опазването на здравето, Ричард Раши ще оглави Министерството на вложенията, районното развиване и информатизацията, Томас Дракър ще стане министър на образованието; Матуш Шутай-Ешток - министър на вътрешните работи.

Словашката национална партия пък получи три места в кабинета . Томаш Тараба ще стане вицепремиер и министър на околната среда. Министерството на културата ще бъде управлявано от претендента на тази политическа мощ Мартина Симковичова. От 1 януари 2024 година в Словакия ще стартира да действа Министерството на спорта и туризма, което също ще се управлява от представител на Словашката национална партия.
 Фицо желае да е министър председател и външен министър на Словакия
Фицо желае да е министър председател и външен министър на Словакия

Формиране на ново правителство
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР