Президентът на Сирия Башар Асад, който преди две седмици начело

...
Президентът на Сирия Башар Асад, който преди две седмици начело
Коментари Харесай

Башар Асад нареди мащабно нападение над опозицията в Сирия

Президентът на Сирия Башар Асад, който преди две седмици отпред на страната, нападна някогашна опозиционна цитадела с ракети и артилерийски обстрел в невиждано продължение на десетилетната война в Сирия, съобщи в. ``Гардиън``.

Към Дера ал-Балад и покрайнините, квартал на град Дераа в южната провинция със същото име, бе ориентирано тежко въоръжение дружно с две дивизии на сирийската войска.

В отговор на обстрела опозиционни въоръжени сили започнаха контраатаки в провинцията, като убиха минимум осем бойци от режима и заловиха десетки на няколко контролно-пропускателни пункта, оповестиха локални източници.

Най - малко четирима цивилни са били убити, а огромен брой хора се пробват да избягат. В целевите региони няма лечебни заведения.

Това е най-тежката офанзива против Дераа - родното място на Арабската пролет от 2011 година в Сирия, откогато регионът се ``помири`` с Дамаск в контракт с ходатайство на Русия преди три години.

За разлика от други опозиционни региони, извоювани от Асад благодарение на неговите съдружници в Москва и Техеран, по - огромната част от жителите на Дераа останаха по домовете си и не бяха превозени до провинция Идлиб. Вместо това Москва държи под око бунтовниците на Дераа благодарение на нови сили за сигурност, известни като ``Пети корпус``, основани да оказват помощ на изтощената сирийска войска в борбата против Ислямска страна.

``Сега`` напомня:

Междуособиците в страната започнаха през 2011 година, когато под въздействие на Арабската пролет в Дамаск се организираха демонстрации с искане за смяна, напомня ``Франс прес``. Асад подреди брутално смазване на митингите, които минаха в революция. Досега военните дейности за лишили живота на 388 хиляди души, а половината население беше изселено от домовете си.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР