Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски смята, че няма нужда

...
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски смята, че няма нужда
Коментари Харесай

Стево Пендаровски: Няма нужда да се бърза с вписването на българите в Конституцията

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски счита, че няма потребност да се бърза с конституционните промени за регистриране на българите в конституцията на Северна Македония, защото има 14 месеца до приключването на процеса на скрининг, предадоха македонските медии.

„ Имаме 14 месеца скрининиг. Не считам, че това би трябвало да е безспорен политически приоритет номер едно. Имаме толкоз доста промени със скрининг, с цел да ги открием и поправяме, и когато пристигна моментът да приключим този развой, ще попитаме Народното събрание дали в този момент имаме болшинство от две трети “, съобщи Пендаровски.

Президентът посочи, че във връзка с така наречен „ френско предложение “ има нова анкета за утвърждение от македонските жители.

Според него има фрапантно понижение на тези, които са срещу.

„ Има скорошно изследване, в което процентът на хората, които не поддържат френското предложение от 70 % през лятото, в този момент е понижен с към двадесет %, което е фрапантно по-ниско. Все още не сме болшинство за по този начин нареченото френско предложение, само че е реалност, че откогато хората видяха, че няма заплаха, процентът на тези, които са срещу, понижава “, уточни Пендаровски.

Президентът на РСМ разяснява и подписаният контракт с ФРОНТЕКС на македонски език.

„ Атаките на България преди две години безспорно бяха ориентирани против македонската еднаквост. Ключова борба в договарянията беше да запазим идентичността, т.е. езикът да бъде формален до всички други публични в Европейски Съюз. Имаме това и няма звездичка, има македонски език “, посочи Пендаровски.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР