Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски е приел поканата за

...
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски е приел поканата за
Коментари Харесай

Пендаровски ще се среща с противоконституционната ОМО

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски е приел поканата за среща с представители на основаната в България и оповестена от българския КС за противоконституционна партия “ОМО Илинден - Пирин ”.

Датата не е конкретизирана, оповестиха от македонското президентство. Официално Скопие избягваше до момента показни срещи с представители на ОМО, като търпеше рецензии за това от антибългарски настроени политици и организации.

Пендаровски подхваща този ход седмица преди очакванота среща на българския министър председател Кирил Петков и идващия министър председател на районен съд Македония Димитър Ковачевски, който ще встъпи в служба в събота. Петков съобщи преди ден във видеообращение, че в Скопие ще сложи въпроса за правата на българите в районен съд Македония. В София пък през последните месеци зачестиха визити на делегации, представляващи българите в Македония.

" ОМО Илинден - Пирин "  бе регистрирана като политическа партия през 1999, само че регистрацията й бе отнета година по-късно. Конституционният съд разгласи ОМО за противоконституционна политическата партия, защото тя се бори за разединение на част от територията на страната ни. Пендаровски ще се вижда с хора, които желаят първоначално цялостна автономност за Пиринския край, евакуиране на българските войски, които назовава " окупационни ", разформироване на всички български партии и организации и основаване на македонска православна черква, която да е самостоятелна от Българската православна черква.

От 2014 г организацията написа годишни " отчети за правата на македонците в България ”.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР