Президентът на САЩ Доналд Тръмп разреши най-голямото експулсиране на руски

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп разреши най-голямото експулсиране на руски
Коментари Харесай

Изгонването на дипломати – нова спънка в отношенията между Тръмп и Путин

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп позволи най-голямото експулсиране на съветски дипломати от Съединени американски щати, само че това историческо решение може и да не значи завършек на връзките сред американския президент и съветския му сътрудник Владимир Путин, написа Андрю Бийти от Франс прес.

Милиардерът републиканец подписа най-голямото експулсиране на руснаци – общо 60 " шпиони ", в историята на Съединени американски щати. Той позволи и затварянето на съветското консулство в Сиатъл, което беше сметнато за прекомерно близо до самолетните фабрики на " Боинг ", съгласно почитан представител на американското държавно управление.

На пръв взор с тези решения, звучащи като ответни ограничения след отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал във Англия, Тръмп е направил завой на 180 градуса, откакто от встъпването си в служба се пробва да се сближи с Кремъл макар обвиняванията за наговаряне сред Москва и членове на неговия избирателен щаб, за да се улесни избирането му за президент.

Американската администрация наскоро наложи наказания на няколко съветски представители, упрекнати, че са управлявали от Русия обширна акция за дезинформация.

Сътрудници на президента на Съединени американски щати, осъзнаващи, че обществеността не харесва близостта на двамата водачи, подчертаха, че това е било решение на Тръмп и че той е взел участие във всички стадии от процеса на приемането му.

Обитателят на Белия дом обаче не е споменавал въпроса във вчерашните си постове в " Туитър ". Неговата говорителка Сара Сандърс посочи нуждата Русия да промени " отношението си ", в случай че желае да усъвършенства връзките си с Вашингтон.

В отбрана на Тръмп – няколко от предшествениците му са се мамили по отношение на Путин.

През юни 2001 година, след първата си среща с съветския президент, президентът на Съединени американски щати Джордж Буш съобщи, че " е съумял да надникне в душата му: душата на човек, надълбоко предан на своята страна и на ползите на своята страна ". Тази фраза му навлече рецензии и след края на мандата си призна, че се е заблудил.

Сътрудниците на Барак Обама също признават, че някогашният президент, който през 2009 година разгласи " рестартиране " на руско-американските връзки, е имал потребност от прекомерно доста време, с цел да разбере, че не е наложително ползите на Путин и тези на Русия да съответстват.

Както показват някои наблюдаващи, сигналите, които Тръмп изпраща от 15 месеца, са доста разнообразни от тези на администрацията му. Докато американски представители постоянно порицават Русия за нарушение на границите на съседите ѝ, визирайки Крим и Украйна и до момента в който министърът на защитата Джим Матис успокоява съдружниците на Вашингтон, обезпокоени от вероятно оттегляне от страна на Съединени американски щати, Тръмп възприема като цяло спогодителен звук към своя съветски сътрудник.

" Да се разбираме добре с Русия (и с други) е нещо хубаво, не нещо неприятно ", наложи се да се оправдава милиардерът, подложен на рецензии по тази причина, че е поздравил Путин за преизбирането му на 18 март.

" Те могат да ни оказват помощ да решим проблеми със Северна Корея, Сирия, Украйна, " Ислямска страна ", Иран и даже идната конкуренция във въоръжаването ", добави той.Според " Вашингт

он пост " американският президент е пренебрегнал предизвестията на съветниците си, в това число записка, на която е пишело категорично, с основни букви: " НЕ ПОЗДРАВЯВАЙ! "

Тръмп от дълго време пази концепцията за доближаване с Москва. През декември 2017 година той съобщи, че съдействието сред съветските и американски разследващи служби е помогнало да бъдат избегнати хиляди жертви, предотвратявайки проект за атентат в Санкт Петербург. Путин му благодари за " сведения, предадени от Централно разузнавателно управление на САЩ " на Русия.

През ноември предходната година Тръмп съобщи, че има вяра на съветския президент, когато той му е споделил, че няма нищо общо с аферата за интервенция в изборите в Съединени американски щати.

Той провокира неразбиране и през юли 2017 година, обсъждайки с Путин основаването на център за " киберсигурност ", целящ да предотвратява опити на хакери да повлияят на избори, в миг, когато следствието за съветската интервенция през 2016 година се разрастваше.

Освен това Тръмп счита, че предшествениците му на поста са се провалили с Путин, тъй като не са намерили " алхимията ". Но тази алхимия може да си има граници, изключително поради ответните ограничения, които Москва даде обещание след експулсирането на дипломатическия си личен състав.

" Кое американско консулство в Русия бихте затворили, в случай че решението зависеше от вас? ", попита в " Туитър " съветското посолство във Вашингтон, обръщайки се към Тръмп.

(БТА)
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР