Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече турския си колега Реджеп

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече турския си колега Реджеп
Коментари Харесай

Турция и САЩ са по-близки от всякога

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп назова турския си сътрудник Реджеп Ердоган другар макар напрежението сред двете страни поради абсурда с турски охранители, забъркани в конфликти с протестиращи по време на визитата на Ердоган във Вашингтон през май. Двамата водачи се срещнаха в коридорите на сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации. Тръмп сподели, че Ердоган е станал негов другар и го похвали за управлението на Турция. Президентът на Съединени американски щати дефинира като "по-близки от всеки път " американско-турските връзки

Срещата сред двамата държавни мъже в нюйоркския хотел Лот Палас продължи 50 минути. Тя е втората планувана среща сред двамата след тази през май и се организира по време на 72-рата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в сериозен миг за Близкия изток.

Сред обсъжданите тематики са били американската поддръжка за организациите на сирийските кюрди. Преди диалозите президентът Тръмп направи оценката, че сред двете страни съществува близка дружба и връзките са по-близки отвсякога. От своя страна президентът Ердоган подчертава върху опцията да обсъдят въпроси от двустранен и районен темперамент.

След срещата с Тръмп Реджеп Ердоган даде изявление за Ройтерс, в което заяви, че Турция ще разгърне свои военни в северната сирийска провинция Идлиб като част от съглашението за деескалация, контрактувано с Русия предишния месец. Зоните за деескалация, открити след координиране сред Анкара, Москва и Техеран, ще бъдат предмет на по-подробни диалози с съветския президент Владимир Путин по време на визитата му в Анкара идната седмица.

Ердоган сподели още, че Турция обмисля контрамерки, включително и възможни наказания против кюрдския регион в Северен Ирак поради планувания референдум за самостоятелност. Турският президент още веднъж настоя Съединени американски щати да екстрадират ислямския просветител Фетуллах Гюлен, упрекван от Анкара, че стои зад опита за прелом в Турция предходната година. В изявлението Ердоган изрази вяра, че политическите връзки с Германия ще се подобрят.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР