Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който вчера стана първият президент,

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който вчера стана първият президент,
Коментари Харесай

След историческото решение за втори импийчмънт Тръмп говори, но не го спомена

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който през вчерашния ден стана първият президент, подлаган два пъти на импийчмънт поради офанзивата в Капитолия, направи изказване от Белия дом, оповестено в Туитър, в което осъди насилието, само че не загатна нито дума за историческата процедура.

Както стана ясно, той е бил в Овалния кабинет, до момента в който Камарата на представителите гласоподава резолюцията за импийчмънта му, подсилен даже от 10 републиканци, които гласоподаваха " за " отстраняването му поради " подстрекаване към протест, безредици и бунт ". Сега обвинителният акт ще отиде в Сената, където процедурата ще се трансформира в правосъден развой . Лидерът на болшинството в Сената - републиканецът Мич Макконъл, обаче съобщи, че ще стартира процеса едвам идната седмица, Това значи, че той ще продължи и в първите дни от мандата на определения за президент на Съединени американски щати Джо Байдън, който ще встъпи в служба на 20 януари. Целта на демократите обаче е импийчмънт да има даже и по-късно, тъй като по този начин на Тръмп ще бъде наложена възбрана да се кандидатира за други висши постове за идващите години, като по този начин няма да може да се кандидатира отново за президент на идващите избори.

Сякаш без да е обезпокоен от това, той съобщи:

" Искам да бъде доста явен, недвусмислено съдя насилието, на което станахме очевидци предходната седмица. Насилието и вандализмът нямат безусловно никакво място в нашата страна и нямат място и в нашето придвижване ".

В изявлението си той съобщи, че никой същински негов последовател не може да оправдава политическо принуждение , и добави, че за насилието няма и не може да има опрощение.

Тръмп съобщи, че участниците в офанзивата от предходната седмица против Конгреса ще бъдат изправени пред правораздаването.

Президентът добави, че приканва всички, които са подкрепили програмата му, да намерят метод да успокоят напрежението и по думите му всеки американец заслужава гласът му да бъде чут по кротичък метод.

Той сподели още, че е разпоредил на всички федерални ведомства да употребяват целия нужен запас за поддържане на реда по време на предаването на властта. По думите му Сикрет сървис са го уведомили за евентуални закани.

Тръмп уточни, че е ужасяващ и тъжен от събитията , разиграли се предходната седмица на Капитолия.

Той загатна и че се вършат опити да бъдат цензурирани неговите сънародници, което той назова неправилно и рисково.

Според настоящия американски президент в този момент фокусът би трябвало да бъде подложен върху отбраната на ползите на цялата нация и прикани всички американци " да надмогнат моментните пристрастености ", което беше апел от негова страна за единение, отбелязва ДПА.

Междувременно Джо Байдън прикани управлението на Сената да работи и по други въпроси, до момента в който извършва отговорностите си по импийчмънта.

" Надявам се управлението на Сената да откри метод да извърши конституционните си отговорности по импийчмънта, като в същото време работи и по други належащи въпроси за нашата страна ", съобщи Байдън.

Председателят на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси от демократите пък сподели пред медиите подписания обвинителния акт против Тръмп.

" Днес Камарата на представителите сподели, че никой не е над закона, даже президентът на Съединени американски щати. Доналд Тръмп съставлява очевидна и настояща заплаха за нашата страна. Ние още веднъж изпълнихме своята клетва да браним американската конституцията ", сподели Пелоси.

 Снимка: AP/БТА

Членът на Камарата на представителите от щата Уайоминг Лиз Чейни, която е номер три в йерархията на републиканците в Камарата на представителите, направи следния коментар: " Никога не е имало по-голямо изменничество на президент на Съединените щати към поста му и неговата клетва към конституцията ".

Импийчмънта поддържаха още девет републиканци . Това са: конгресмените Джон Катко от Ню Йорк; Адам Кинзинджър от Илинойс; Антъни Гонсалес от Охайо; Фред Ъптън и Питър Мейджър от Мичиган; Хайме Ерера Бътлър и Дан Нюхаус от щата Вашингтон; Том Райс от Южна Каролина; и Дейвид Валадао от Калифорния.

Междувременно шефът на Туитър Джак Дорси отбрани наложеното от компанията му блокиране на профила в обществената мрежа на Доналд Тръмп, като дефинира това като вярно решение, само че предизвести, че то може да сътвори рисков казус , предадоха организациите.

" Смятам, че това беше вярното решение за Туитър ", съобщи Дорси.

Но той добави, че сходни забрани демонстрират и " неуспеха " на Туитър да сътвори отворена и здравословна среда за " световен публичен диалог ". В резултат по думите му се вижда, че предприемането на крайни дейности против обществени персони като възбраната за Тръмп демонстрират ясно голямата мощност, с която компании като неговата могат да разполагат, и косвените вреди, до които могат да доведат сходни дейности.

Съоснователят на Туитър обаче не сподели нещо кой знае какъв брой съответно по отношение на това по какъв начин неговата платформа и другите софтуерни колоси биха могли да заобикалят правенето на сходен избор за в бъдеще, отбелязва Асошиейтед прес.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР