Президентът на САЩ Джо Байдън взе решението американските войски да

...
Президентът на САЩ Джо Байдън взе решението американските войски да
Коментари Харесай

Промяна в курса: Защо Байдън реши американските войски да напуснат Афганистан до 31 август? |

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън взе решението американските войски да се изтеглят от Афганистан до 31 август. Причините за това станаха ясни в телевизионно изказване на президента, съобщи Би Би Си.

В изявлението си Байдън разяснява последните гласове от Народното събрание в поддръжка на амбициозния му проект на стойност 3,5 трилиона $ за развиване на нови работни места, обществени разноски и проект за опазване на здравето. 

" Ние сме една крачка по-близо до същинските вложения в американския народ, позициониране на стопанската система ни за дълготраен напредък и създаване на Америка, която да надмине останалия свят ", сподели Байдън.

Коментатори означиха, че това не е демонстрация на добър усет при започване на тирада, обвързвана с безредния развой на дефинитивно преустановяване на война, давана за образец за създаване на нация в чужбина, вместо вкъщи, развой, който евентуално ще завещае многочислени човешки нещастия.

Изтеглянето на войските от страната евентуално ще остави доста афганистанци, помагали на съюзническите сили, които биха отговаряли на условията за емиграция в Съединени американски щати, както и евентуално някои американци, под бруталното ръководство на талибаните. Но Байдън сподели ясно, че все пак целите на американците и неговите политически вероятности в последна сметка са другаде, разясняват от Би Би Си.

" Колкото по-рано си тръгнем, толкоз по-добре ", разяснява Байдън. Той добави, че талибаните подхващат стъпки, тъй че да оказват помощ на изтеглянето.

Това решение евентуално ще провокира остри реакции в политическите му съперници, ветераните, разузнавачите и други, които имат вяра, че Америка нарушава своето свещено заричане да обезпечи леговище за доста афганистански преводачи и други, избавили американски животи в продължение на 20-годишната война и които наподобява малко евентуално да съумеят напущат преди изтеглянето на американските сили.

Но това решение подхожда на концепциите на Байдън за националните ползи на Съединени американски щати, които са в основата на неговата външна политика и преценката му за настроенията в страната на фона на жестока пандемия, продължителна икономическа рецесия и две десетилетия световни проблеми за Съединени американски щати.

Това е тясно обвързвано с различен главен принцип: Байдън няма да изпраща американски синове и дъщери в Афганистан или на никое място другаде, с цел да умрат в нещо, което съгласно него е на вятъра начинание, което няма да увеличи главната сигурност на Съединени американски щати.

Президентът към момента е изправен пред сложна седмица, до момента в който чака да разбере дали тактиката му ще сработи и вероятно ще му разреши да избегне дълготрайни политически вреди вкъщи от това решение, което остава противоречиво за доста партньорски страни.

Всеки смъртен случай в борба или възможна офанзива над летището в Кабул, което Съединени американски щати и Англия охраняват и от което се случва евакуацията по въздух, биха трансформирали външнополитическата рецесия във вътрешнополитическо торнадо. Това изяснява ненапълно и нетърпението на Байдън да изтегли силите си от Афганистан. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР