Президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява да изведе окончателно американските

Президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява да изведе окончателно американските ...

САЩ отлагат пълното изтегляне от Афганистан за 11 септември


Президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява да изведе окончателно американските войски от Афганистан до 11 септември, когато ще се навършат 20 години от серията терористични атаки в Щатите. Това заяви прессекретарят на Белия дом Джен Псаки. 

Решението, което се очаква да бъде обявено лично от Байдън в сряда, ще задържи хиляди американски военни в Афганистан доста след срока за изтегляне - 1 май, който администрацията на предишния президент Доналд Тръмп уговори с талибаните миналата година. Според Байдън, прекалено бързото и некоординирано изтегляне на войските би било опасност за САЩ и съюзниците им.

"Ще започнем редовното извеждане на останалите (в Афганистан) войски на 1 май и планираме да изведем всички американски военни от страната за 20-годишнината от 11 септември", заяви Псаки, като добави, че извеждането на армейските части ще бъде "без каквито и да е условия".

По-рано обаче талибаните заплашиха, че ще подновят атаките си срещу частите на САЩ и НАТО в страната, ако те не бъдат изтеглени в този срок. Псаки заяви по този повод, че САЩ са отправили предупреждение към талибаните да не нападат американските военни. "Заявихме на талибаните, че без никакво съмнение решително ще реагираме на всякакви атаки по американски военни, докато извеждаме нашите войски", добави тя, като каза също така, че САЩ обаче ще запазят в региона свой военен контингент за противодействие на тероризма.

Официално в Афганистан има 2500 американски военни, макар броят им да варира и в момента да е с около 1000 повече. В коалицията има и допълнителни 7500 души, по-голямата част от които са от войските на НАТО.

Източник: segabg.com