Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна днес в полския град

...
Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна днес в полския град
Коментари Харесай

Байдън пристигна в Полша

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън дойде през днешния ден в полския град Жешов, с цел да се запознае на място с интернационалните старания за оказване на помощ на част от милионите украинци, бягащи от войната, както и да се срещне с американски военни, които имат за задача да подсилят източния фланг на НАТО, предават Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Предвижда се Байдън да бъде осведомен за филантропичните действия за подкрепяне на цивилните, търсещи леговище от съветските набези в Украйна, и за справяне с възходящия поток от украински бежанци.

След това той би трябвало да се срещне с военни от 82-ра въздушно-десантна дивизия на американската войска, ситуирана в региона, като част от напъните на НАТО за отбрана на източния фланг на алианса.

Довечера се възнамерява Байдън да пътува за Варшава, където да беседва с полския президент Анджей Дуда, а на следващия ден - да изнесе тирада, избрана от Белия дом като значимо послание.

Полша се надява, че визитата на Байдън ще подчертае американските уверения в региона на сигурността, че Съединени американски щати ще пазят „ всяка педя “ от територията, обхващана от НАТО. Варшава даже желае още американски военни да бъдат ситуирани на източния фланг на алианса.

Полша евентуално ще повдигне въпроса за изпращане на интернационална миротворческа задача в Украйна. Идеята беше препоръчана на първо време от водача на полската ръководеща партия „ Право и правдивост “ Ярослав Качински при посещаване в Киев.

По време на пътуването към Полша американският консултант по националната сигурност Джейк Съливан, който съпровожда Байдън, даде брифинг пред кореспонденти в президентския аероплан. Попитан дали Русия може да се опита да бомбардира конвои с доставки за Украйна, минаващи по суша през страни членки на НАТО, Съливан сподели: „ Подготвяме проекти за възможната опция Русия да реши да нападна територия на НАТО в този подтекст или във всевъзможен различен подтекст. “ По думите му американският президент ясно е посочил, че е подготвен „ да отвърне уверено, наред с другите членове на алианса, в случай че Русия нападне НАТО “.

Съливан също по този начин загатна, че Съединени американски щати и техните съдружници могат да наложат нови наказателни ограничения против Русия поради нахлуването й в Украйна. „ Разбира се, че има спомагателни ограничения, с които да бъдат затегнати глобите, и ние непрекъснато ще вършим обзор на това “, сподели той.

Според Съливан Съединени американски щати нямат желание да употребяват химически оръжия при каквито и да е условия. Съветникът по националната сигурност обаче предизвести, че Москва ще заплати доста висока цена при положение на потребление на химически оръжия. По този метод той внесе изясненост в думите на Байдън, който през вчерашния ден даде обещание, че ще има отговор при сходен сюжет, само че не навлезе в детайлности в какво ще се показва този отговор, отбелязва Франс прес.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР