Президентът на САЩ Джо Байдън е заявил пред украинския си

...
Президентът на САЩ Джо Байдън е заявил пред украинския си
Коментари Харесай

Байдън към Зеленски: Ще действаме решително, ако Русия нападне

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е декларирал пред украинския си сътрудник Зеленски в телефонен диалог, че Вашингтон и съдружниците му ще " реагират уверено ", в случай че Русия предприеме стъпки за навлизане в прозападно настроената си съседка, предават международните организации, като се базират на Белия дом.

В информацията за диалога сред Байдън и Зеленски прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви също, че американският водач е изразил поддръжка за дипломатическите старания за поддръжка на Украйна, в това число по време на плануваните диалози сред високопоставени представители на Съединени американски щати и Русия, които ще се проведат на 9 и 10 януари в Женева.

" Президентът Байдън ясно съобщи, че Съединените щати и техните съдружници и сътрудници ще отговорят уверено, в случай че Русия продължи да заплашва Украйна ", се споделя в изказването на Псаки. Байдън " удостовери уговорката на Съединените щати към суверенитета и териториалната целокупност на Украйна ", сподели тя.

Демонстрацията на американска поддръжка за Украйна идва дни откакто Байдън предизвести съветския президент Владимир Путин за тежки последствия, в случай че Москва нахлуе в някогашната руска страна.

Вашингтон и европейските му съдружници упрекват Русия, че заплашва Украйна с нова инвазия.  Около 100 000 съветски военнослужещи са съсредоточени покрай границата на страната, откакто Путин към този момент завзе Крим през 2014 година и е упрекван в разпалването на проруската сепаратистка война, избухнала същата година в източната част на страната.

Москва изяснява наличието на войските си край украинската граница като отбрана против разширението на НАТО, макар че на Украйна не е предлагано участие във военния алианс.

Украйна прави оценка " непоколебимата поддръжка " на Съединените щати, съобщи от своя страна след диалога президентът на страната Владимир Зеленски.  " Оценяваме непоколебимата поддръжка за Украйна (от страна на САЩ) ", написа Зеленски в Twitter.

" Бяха разисквани взаимните дейности на Украйна, Съединени американски щати и сътрудниците за опазване на мира в Европа и попречване на по-нататъшна ескалация на напрежението с Русия ", съобщи още украинският президент.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР