Президентът на Сърбия Александър Вучич в свое интервю за австрийското

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич в свое интервю за австрийското
Коментари Харесай

Сърбия очаква да получи гаранции от ЕС за Косово

Президентът на Сърбия Александър Вучич в свое изявление за австрийското издание „ Щандарт ” разяснява опцията да страната да получи гаранции от Европейски Съюз при решение на разногласието с Косово, предава БГНЕС.
Вучич декларира, че не чака Сърбия да признае Косово, само че вратата за разговор би трябвало да остане отворена.
И двете страни би трябвало да изгубят нещо, с цел да има баланс. Не може едната страна да получи всичко – признание, хора и територия.
„ Какво ще получим ние? Може би участие в Европейски Съюз след 10 години? И кой би ни подсигурил това? Дали ще бъде същата гаранция, като тази, която получи Северна Македония, на която ѝ беше дадено да стартира договаряния за участие ”, пита Вучич.
По отношение блокираното начало на договарянията от страна на Франция, президентът акцентира, че в Сърбия това ще понижи известността на Евросъюза и доверието към Брюксел.
„ Надяваме се въпреки всичко, че от позиция на Франция Еманюел Макрон работи за бъдещето на Европа. Ние би трябвало да се погрижим сами за себе си. Трябва да решим връзките в района и да имаме положителни връзки с Китай, Русия и Турция ”, акцентира Вучич.
На въпрос дали става дума за „ План Б ”, той съобщи, че подобен проект няма, само че няма да седне да плаче или да разгласи гладна стачка пред институциите в Брюксел, с цел да се отвори една или друга преговорна глава.
Сръбският президент съобщи, че не е идеалист, а доста разумен човек. Не може да се приказва единствено за отмалялост от разширението – към този момент става дума въобще да се заобикаля приемането на нови страни за известно време. „ Затова в този момент би трябвало да се погрижим сами за себе си и да се фокусираме върху постигането в района на четирите свободи– на артикули, капитали, хора и услуги ”, акцентира той
Вучич чака до края на годината напредването сред страните от Западните Балкани да става единствено с персонални карти.
Целта на избраната като „ Малък Шенген ” самодейност е да отпадне граничният надзор, което няма да е лесна задача.
Трябва да бъдат отстранени бариерите пред превозването на артикули на границите, защото по този метод може да бъдат спестени повече от 7% оперативни разноски.
В момента се работи върху това издадените в Албания разрешителни за работа да бъдат годни и в Сърбия. Според сръбския президент, реалистичният период за началото на действие на пободен митнически съюз е края на 2022 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР