Президентът на Съединените щати Джо Байдън наложи тежки санкции срещу

...
Президентът на Съединените щати Джо Байдън наложи тежки санкции срещу
Коментари Харесай

Байдън обяви нови санкции срещу Русия заради „зловредни действия“


Президентът на Съединените щати Джо Байдън наложи тежки наказания против Русия в отговор на „ зловредни дейности “ като интервенция в президентските избори през предходната и през 2016 година и за хакерски атаки посредством софтуерната компания " Солар Уиндс ", от която бяха наранени 9 американски държавни институции и над 100 частни компании.

Санкциите включват възбрана от 14 юни американски финансови институции да вземат участие на първичния пазар на съветски облигации в рубли, заяви БНР.

Подобна възбрана съществува от 2019 година за пазаруване на съветски държавен дълг, само че в долари.

Очакваният резултат ще е увеличение на лихвите по дълга на Русия, изнасяне на капитали и намаляване на рублата и от там - удар по икономическия растеж и увеличение на инфлацията.

Вашингтон санкционира 32 юридически и физически лица за акция за дезинформация. Сред тях има 6 съветски компании, които подкрепят кибердиверсията на съветското разузнаване.

За личност нон грата в Съединените щати са оповестени 10 шпиони с дипломатически статут.

Съюзниците на Съединените щати в НАТО разгласиха изказване, с което показват цялостна поддръжка за дейностите на Вашингтон против Москва, които са в полза на груповата сигурност на Алианса.

Същевременно НАТО остава отворена за периодически, фокусиран и логичен разговор, както и за градивни връзки с Русия, когато дейностите на Москва разрешават това, допълват посланиците.

Солидарност със Съединените щати изрази и Европейският съюз.

Говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова съобщи, че се приготвя отговор на глобите, който скоро ще бъде разгласен. Още преди формалното оповестяване на глобите представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи: „ Осъждаме всевъзможни санкционни желания и ги считаме за противозаконни. Във всеки случай правилото на реципрочност по този въпрос е в действие, тъй че да подсигуряваме най-добре нашите ползи. Разбира се, не бихме желали нашите двустранни връзки да се развиват по ленинската формула: „ Една стъпка напред, две обратно “.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР