Президентът на република Северна Македония Стево Пендаровски се възмути от

...
Президентът на република Северна Македония Стево Пендаровски се възмути от
Коментари Харесай

Кои сте вие, че да измисляте име на нашата църква: Президентът на РСМ

Президентът на република Северна Македония Стево Пендаровски се възмути от желанията на Българската православна черква сама да измисли име на македонската.

" Кои сте вие, че да измисляте име на нашата черква? ", риторично попита президентът пред македонската телевизия " 24 ". Той дефинира дейностите на БПЦ като " безсрамие ".

 

Пендаровски съобщи, че от дълго време упорства трета страна да се намеси в разногласието сред Скопие и София.

Той напомни, че при взаимното посещаване във Ватикана дружно с Румен Радев е отправил предложение да се вкара трета страна в договарянията - нещо, което е заложено и в предлагането на Франция от последните дни.

Според Пендаровски обаче Радев е отклонил концепцията му с аргумента, че България и Северна Македония най-добре познават връзките си и че няма потребност от непозната интервенция.

Северномакедонският президент сподели още, че за момента договарянията са " ялови " и упрекна претенциите на София за съществена причина за буксуването им. Той упорства, че не може и да става дума за проверка на историята от историческата комисия.

Държавният глава уточни да вземем за пример, че България упорства за промени освен в преамбюла на конституцията, само че и в главната ѝ част.

Пендаровски посочи, че това е изцяло невероятно и че в главната част не са разказани и други малцинства като албанците. Той добавя, че България е добавила и пет нови претенции към френското предложение.

По негово мнение по този начин договарянията още веднъж ще " замръзнат ".

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР