Президентът на Португалия Марсело Ребелу де Соуса разпусна парламента и

...
Президентът на Португалия Марсело Ребелу де Соуса разпусна парламента и
Коментари Харесай

Президентът на Португалия свиква предсрочни избори през март, след като премиерът подаде оставка

Президентът на Португалия Марсело Ребелу де Соуса разпусна Народното събрание и свика предварителни избори, два дни откакто министър председателят на страната подаде оставка на фона на продължаващо следствие за корупция.

Ребело де Соуса сподели в четвъртък, че страната ще организира предварителни избори на 10 март, вторите от толкоз години.

Продължете да четете

лист от 3 елементиПапата идва в Португалия на фона на абсурда със полово принуждение от страна на духовенството Мароко-Испания-Португалия ще бъде хазаин на Световното състезание през 2030 година, Саудитска Арабия ще кандидатства за 2034 година Португалският министър-председател Антонио Коща подава оставка на фона на следствие за корупция завършек на списъка

„ Избрах да разпусна Събранието на Републиката и да проведа избори на 10 март “, сподели той в телевизионно послание.

Съобщението идва, откакто министър-председателят социалист Антонио Коста предложи оставката си във вторник след ареста на началника на кабинета му като част от антикорупционно следствие, което включва обвинявания в длъжностни закононарушения и търговия с въздействие.

62-годишният Коста, който за първи път пое властта през 2015 година, отхвърли каквото и да е нарушаване, само че сподели, че повече не може да продължи да извършва ролята си. Прокурорите споделиха, че той е обект на настрана следствие.

Държавната прокуратура съобщи, че Върховният съд на страната преглежда „ потреблението на името на премиера и присъединяване му за отключване “ на разследваните действия.


„ Напълно имам вяра на правосъдната система “, сподели Коста във вторник. „ Ако има съмнения, тогава правосъдните органи са свободни да ги прегледат... Аз не съм над закона. “

По закон изборите би трябвало да се проведат в границите на 60 дни след издаването на президентски декрет за разформироване на Народното събрание.

Ребело де Соуса сподели, че ще разпусне Народното събрание, където Социалистическата партия има болшинство от местата, след гласоподаване на бюджета за 2024 година

Този бюджет, който включва понижаване на налозите за междинната класа, разноски за обществени стратегии за бедните и 24-процентно нарастване на обществените разноски на фона на забавящия се стопански напредък, беше признат от Камарата на 31 октомври. Той би трябвало да бъде дефинитивно утвърден до 29 ноември.

След среща с главните политически партии в сряда и Държавния съвет, съвещателен орган, в четвъртък, президентът сподели, че даването на време на законодателите да одобряват бюджета ще помогне „ да се отговорят на упованията на доста португалци “.


Разследването за корупция е концентрирано върху обвинявания в неточно държание към създаването на планове за рандеман на литий и водород в страната, а началникът на личния състав на Costa, Витор Ескария, беше задържан във вторник, до момента в който полицията извърши акции на няколко публични здания и спомагателни парцели.

Прокурорите също показаха министъра на инфраструктурата Жоао Галамба като формален обвинен и издадоха заповеди за арест на кмета на град Синес, където трябваше да бъдат ситуирани някои от плановете, и двама ръководители в компанията Start Campus, натоварени със строителството планът за произвеждане на водород и центърът за данни.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР