Президентът на Полша Анджей Дуда внесе законопроект, който цели да

...
Президентът на Полша Анджей Дуда внесе законопроект, който цели да
Коментари Харесай

Полша обмисля законодателни промени, с които да спре глобите от ЕС

Президентът на Полша Анджей Дуда внесе законопроект, който цели да отстрани Дисциплинарната камара към Върховния съд. Това заяви в четвъртък.

Дисциплинарната камара стана причина в края на 2021 Европейският съюз (ЕС) да вкара за страната. По този метод към 20 януари Полша е натрупала 70 млн евро, които Европейската комисия (ЕК) ще приспадне от еврофондовете, ако страната не се издължи.

Еврокомисията заяви, че ще реагира на новината, откакто се запознае с предлагането, а санкцията ще продължи да се начислява, до момента в който Полша не изптлни условията на Съда на Европейски Съюз (СЕС) да прекрати активността на камарата.

Законопроектът, импортиран от Дуда, е първата стъпка, която страната подхваща по посока преустановяване на разногласието с Европейски Съюз за върховенството на правото. Според Съд на Европейския съюз Дисциплинарната гилдия е инструмент, който разрешава на изпълнителна власт да се намесва в правосъдната. През юни той я разгласи за противоречаща на европейското законодателство.

Полша неколкократно Камарата да бъде закрита, а съдиите, които е наказала, да бъдат възобновени. Полският парламентарен съд даже отхвърли преимуществото на европейското законодателство над националното, което докара до налагането на санкция.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР