Президентът на Полша Анджей Дуда се опита на тушира нарастващото

...
Президентът на Полша Анджей Дуда се опита на тушира нарастващото
Коментари Харесай

Дуда: Полша няма да спира оръжието за Украйна, премиерът не беше разбран правилно

Президентът на Полша Анджей Дуда се опита на тушира възходящото напрежение сред Варшава и Киев. Той изясни, че предизвестието на премиера Матеуш Моравцки, че Полша стопира въоръжаването на Украйна, не е изтълкувано вярно. Полският министър-председател е имал поради, че страната му няма да даде на Киев новите си оръжия, които са за модернизиране на полскато войска, изясни Дуда
Моята позиция е ясна: това няма да се случи. Полша знае доста добре какъв е залогът. Варшава знае, че е в директен интерес и на Полша и Европа, Украйна да получи всичко, от което се нуждае, в това число оръжие.
Урмас Пает, естонски евродепутат, Renew Europe

Спорът по отношение на безмитната доставка на украинско зърно, влизащо в Полша, ескалира до степен да заплаши двустранната поддръжка и да сътвори проблем в политиката на взаимност на Европейски Съюз. Европейската комисия твърди, че рецесията няма да засегне откритата политика.

Позицията и политиката на Евросъюза остават непроменени. А те са непоколебима, твърда и непроменена поддръжка за Украйна толкоз дълго, колкото е належащо, във всички области, в които можем да подкрепим Украйна, в това число военна помощ “, разяснява представителят на Европейската комисия Петер Стано.

На 15 септември Еврокомисията анулира краткотрайното ембарго върху вноса на украинско зърно в пет страни членки, измежду които и България, макар настойчивите претенции на Варшава. Полша, Унгария и Словакия не се съобразиха с това решение, а като контрамеряка Украйна подаде тъжба до Световната комерсиална организация. Полската позиция провокира главоболия в Брюксел.
Комисията има сложна задача. Трябва да подсигуряваме икономическото оцеляване на Украйна по време на тази война. Трябва да подсигуряваме безвредни транспортни направления. От една страна, би трябвало да подсигуряваме, че ресурсите и храните доближават до света, а от друга, би трябвало да отговорим на опасенията на полския народ. Мисля, че Комисията беше права да даде приоритет на способността ни да помогнем първо на Украйна, а по-късно да потърсим способи да подкрепим и да отговорим на проблемите на Полша.
Сергей Лагодински, немски евродепутат, Зелени/ЕСА

Междувременно Украйна реализира договореност с Полша и Словакия в разногласието за вноса на украински аграрни артикули в двете европейски страни.

Украинският и полският аграрни министър са се споразумели да работят за намиране на решение на спора, пробвайки се да разтопят ледовете между тях.

Словакия и Украйна също се договориха да основат нова лицензионна система за търговия със зърно до края на годината. Едва по-късно възбраната за импорт на 4-ри групи украински артикули в страната може да бъде анулирана.

Независимо дали полското правителство ще извърши заканите си, някои специалисти настояват, че вредите към този момент са нанесени и че възобновяване на връзките сред Полша и Украйна може да отнеме години.

А първият транспортен съд със зърно, който отплава от Украйна , откогато Русия възобнови блокадата на Черно море през юли, доближи Истанбул , оповестиха наблюдаващите на морския трафик.

В последната седмица напрежението сред Украйна и Полша се повиши съществено, откакто Варшава реши да удължи възбраната за импорт на украинска селскостопанска продукция. Това провокира остра реакция от Киев, който даже заплаши със правосъдни дейности страните, подхванали сходно деяние. Ситуацията се утежни още повече след речта на Зеленски пред Общото заседание на Организация на обединените нации, в която той дефинира ембаргото върху земеделския импорт от Украйна като „ политическият спектакъл “, който единствено оказва помощ на Москва. Това докара до анулация на плануванаъа среща сред него и полския президент Анджей Дуда, а през вчерашния ден украинският дипломат във Варшава е бил привикан в полското външно министерство.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР