Президентът на ПЕС Сергей Станишев е домакин на координационна среща

...
Президентът на ПЕС Сергей Станишев е домакин на координационна среща
Коментари Харесай

Станишев: Социалистите са в силна позиция преди старта на преговорите за бъдещия председател на ЕК


Президентът на ПЕС Сергей Станишев е хазаин на координационна среща на левите водачи и министър председатели преди неофициалната вечеря на Европейски съвет, планувана за довечера в Брюксел. В диалог на най-високо равнище социалистите разискаха тактиката си в идните договаряния за новите управителни постове в Европейския съюз в подтекста на завършилите евро-избори. Франс Тимерманс, претендентът на ПЕС за ръководител на Европейска комисия също участва на срещата, на която Станишев и премиерите-социалисти дискутираха вероятните нови обединения и вероятностите за образуване на ляво болшинство в Европейския парламент.

„ Следващите седмици ще бъдат решаващи както за това кой ще управлява европейските институции за мандат от 5 години, по този начин и за бъдещето на Европейски Съюз. Предстоят интензивни договаряния сред другите политически сили. Днес с нашите министър председатели потвърдихме още един път, че стоим твърдо зад процеса с общите претенденти и няма да позволим подмолни решения, с които да бъде сменен вотът на гласоподавателите.”, съобщи Сергей Станишев.

„ В тези договаряния нашето политическо семейство влиза със мощни позиции и високо вдигната глава. Либералите, зелените (които на тези избори имат мощен резултат, изключително впечатляващ в Германия) и крайната левица още в хода на акцията се оформиха като естествени съдружници на социалистите, въз основата на споделени полезности. Един подобен ляво-центристки блок в новия парламент ще е неизпълним фактор във образуването на болшинство. “, добави Станишев.

„ Нашата упоритост продължава да бъде новият ръководител на Европейска комисия да е Франс Тимерманс. ПЕС и Франс направиха мощна акция, въз основата на достоверни леви послания и политики. Това също ускорява нашите позиции.

В същото време, ЕНП още в изборната нощ започнаха да неодобряват личния си претендент и да разискват различни имена. Те са подготвени на всичко, с цел да запазят преобладаващите си позиции и „ стабилността “ – да одобряват гласовете на крайнодесни, да жертват водещия си претендент и да подценен демократичния развой и вота на гласоподавателите, които гласоподаваха непосредствено за ръководител на Европейска комисия. Това не може да бъде предстоящата от хората смяна. “, разяснява водачът на европейската левица намека на ЕНП да заменят Вебер и да наложат различен претендент, който не е взел участие в изборния развой. По този метод десницата отхвърля демократичния принцип на общия претендент в конкуренцията и връща непрозрачността в решението за избора на началник на Европейска комисия в Европейския съвет.

„ Ние ще създадем всичко по силите си Манифестът на ПЕС и посланията на Франс Тимерманс за по-социална, по-справедлива, по-устойчива Европа, да намерят отражение в бъдещия политически курс, който ще поеме Европейски Съюз. “, съобщи в умозаключение Станишев.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР