Президентът на Молдова Мая Санду призова Русия да изтегли войските

...
Президентът на Молдова Мая Санду призова Русия да изтегли войските
Коментари Харесай

Молдова призова Русия да изтегли войските си от Приднестровието |

Президентът на Молдова Мая Санду прикани Русия да изтегли войските си от сепаратисткия Приднестровски район.

" Молдова даде ясно да се разбере, че Русия играе основна роля във всичко, обвързвано с спора в Приднестровието. Винаги сме упорствали и ще продължим да настояваме за изтеглянето на съветските войски от Приднестровието, както и за унищожаването на оръжията там ", съобщи Санду на взаимна конференция с гостуващия румънски президент Клаус Йоханис в сряда.

" Ще продължим да призоваваме за спокойно решение на този спор и ще създадем всичко допустимо, с цел да намерим дипломатическо, политическо и спокойно решение ", добави Санду.

Йоханис добави, че уреждането на спора в Приднестровието не би трябвало да заплашва напредъка на Молдова към присъединение към Европейския съюз.

Във вторник Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) гласоподава за изключването на Русия от организацията. Министерският комитет, представляващ държавните управления на страните - членки на Съвета на Европа, одобри сходно решение и в сряда съветското знаме беше сваленто от пилоните пред седалището на ПАСЕ в Страсбург.

В същото време ПАСЕ се застъпи за снабдяването на Украйна с съоръжение за противовъздушна защита и утвърди изменение на резолюция, с която молдовското Приднестровие, сепаратистки район на левия бряг на Днестър, се афишира за зона на съветска окупация.

През 1990 година Приднестровието с преобладаващо рускоезично население афишира самостоятелност от Молдова. На територията на страната са ситуирани елементи на 14-та съветска войска, които оказват военна и икономическа поддръжка на режима в Приднестровието, наричайки себе си мироопазващи сили. Международната общественост счита Приднестровието за част от Молдова. 

На срещата на върха на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) в Истанбул през 1999 година Русия даде обещание да изтегли войските и оръжията си от молдовска територия до 2002 година, само че досега не го е направила. 

Твърде евентуално е Руското военно командване да разчита на частите си в Приднестровието, с цел да ги свърже с тези от Крим и Донбас по южната и западната граница на Украйна, а самата
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР