Президентът на Молдова Мая Санду обеща във вторник да запази

...
Президентът на Молдова Мая Санду обеща във вторник да запази
Коментари Харесай

Молдовският президент декларира прозападен курс в Румъния

Президентът на Молдова Мая Санду даде обещание във вторник да резервира страната си в прозападен курс и като корав покровител на Украйна, макар че се бори под натиска на съветски енергиен и политически изнудване. Това направи тя в речта си пред румънския парламент, заяви АП. 

" Искам всички да знаят, че Молдова избира да бъде свободна и да продължи своя европейски път, без значение от събитията. Готови сме да платим цената на нашата независимост ", съобщи Санду.

Агенцията напомня, че Молдова е напълно подвластна от Русия за своя природен газ. Докато Санду приказва пред румънските депутати, отделилият се район на страната Приднестровие спря да доставя електричество на останалата част от Молдова.  В подкрепяния от Москва сепаратистки район се намира и най-голямата газова електроцентрала в Молдова, която доставя към 70% от потребностите на страната от електрическа енергия.

Прекъсването на електрозахранването последва известието в понеделник от министъра на инфраструктурата на Молдова Андрей Спину, че държавната енергийна компания Energocom не е съумяла да подпише контракт през ноември с централата заради 40% понижение на доставките на съветски природен газ.

Спину сподели, че съветският газов колос " Газпром " се е съгласил да доставя на Молдова 5,7 милиона кубически метра газ дневно, което е едвам 51% от нужното на страната, с цел да обезпечи електричество за своите 2,6 милиона души.
 Русия предизвести Молдова, че може да ѝ спре кранчето на газа
Русия предизвести Молдова, че може да ѝ спре кранчето на газа

Страната би трябвало да изплати задълженията си за доставено синьо гориво до 20 октомври

Русия употребява зависимостта на Молдова от нейния газ, за ​​да окаже напън върху страната за нейното привеждане в сходство със Запада, в това число осъждането на войната в Украйна. Тарифите за сила за семействата са се нараснали шест пъти през последната година.

" Газпром " неведнъж е заплашвал да прекъсне изцяло тръбопроводите на някогашната руска република.  - по същото време, когато прилежаща Украйна го направи.

" Осигуряването на електрическа енергия за страната е всекидневно предизвикателство. Сега молдовските фамилии харчат към 75% от приходите си за сила, сподели още Санду пред румънските депутати. Рискуваме да останем без газ и ток през идващата зима.

Санду също по този начин упрекна проруските политически сили в Молдова , че " цинично експлоатират компликациите и недоволството на хората, с цел да генерират безпорядък и да ни върнат обратно от нашия европейски път ".  Тя цитира имената на над 20 молдовски и съветски физически и юридически лица , глобени от Съединени американски щати предходната седмица за подкрепяне на съветските старания за манипулиране на политиката на Молдова. Групата включва Илан Шор, живеещ в Израел молдовски олигарх и водач на популистката партия Шор. Поддръжниците му проведоха многодневни митинги в столицата на Молдова предишния месец , с лозунги срещу политиката на държавното управление, като " Не на Студената война, не на студената зима ".
 Многолюдни антиправителствени митинги в Молдова
Многолюдни антиправителствени митинги в Молдова

В страната има неодобрение поради проблемите с " Газпром "

Държавният департамент съобщи, че Шор работи с " корумпирани олигарси и основани в Москва организации, с цел да сътвори политически безредици в Молдова " и да подкопае напъните на страната да се причисли към Европейския съюз.

Санду по сходен метод упрекна корумпираните политически артисти в Молдова, че работят за ползите на Русия, до момента в който насилието от войната на Кремъл в Украйна се популяризира в тяхната страна.

Припомняме, че когато украинските сили я смъкнаха. Жителите на Наславча споделиха, че са потресени от детонацията, която аргументи вреди, само че без жертви. Русия е изстрелвала ракети над Молдова към Украйна , само че случаят в понеделник беше първият по рода си. Външното министерство на Молдова отговори, като експулсира чиновник на съветското посолство от своята територия.

" Всички сме в заплаха, защото за Русия няма правила или ограничавания. Нуждаем се от помощ, с цел да оцелеем като част от свободния свят ", сподели Санду.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР