Президентът на МОК Томас Бах заяви, че зимните олимпийски игри ...

Президентът на МОК Томас Бах заяви, че зимните олимпийски игри

Томас Бах: Игрите в Пекин са важен момент за обединението на света

Президентът на МОК Томас Бах съобщи, че зимните олимпийски игри в Пекин ще бъдат съществен миг за сливане на целия свят в дух на другарство и взаимност.

Бах участва на церемонията по запалването на олимпийския огън в Древна Олимпия.

" Именно тук, в Олимпия, на тази свещена земя, античните гърци проведоха Олимпийските игри като юбилей. Все още сме признателни на гръцкия народ за този скъп подарък за цялото човечество. Ето за какво бих искал да благодаря на държавния глава на Република Гърция Катерина Сакеларопулу, че ни уважи с наличието си през днешния ден, демонстрирайки директната връзка сред модерна Гърция и това благородно завещание ", сподели в речта си Томас Бах.

Той добави, че олимпийските игри са универсални.

" Те стоят над всички разлики, които ни разделят. олимпийските игри сплотяват човечеството в цялото му разнообразие. В нашия нежен свят, където споровете и недоверието се засилват, Олимпийските игри постоянно построяват мостове и укрепват другарството ", сподели държавният глава на МОК, отбелязвайки че по време на античните Олимпийски игри е оповестено свещено помирение-екехерия.

" Това олимпийско помирение обезпечи преустановяване на военните дейности, което разреши на спортисти и наблюдатели да стигнат безопасно до Олимпия и да се върнат вкъщи. Екехерия посочва, че още античните гърци са схванали, че с цел да разгърнат олимпийските игри обединяващата си мощ те би трябвало да стоят над всеки политически спор. Така, от преди 3 хиляди години е съществувала неразривна връзка сред олимпийските игри и света ", акцентира Бах.

Според него в тези сложни времена, през които минава популацията на планетата, " зимните олимпийски игри в Пекин ще бъдат съществен миг за сливане на целия свят в духа на другарството и солидарността ".

" Най-положителните състезатели в зимните спортове ще се състезават между тях за олимпийска популярност, живеейки спокойно и дружно под един покрив в олимпийското село. Всички съблюдават едни и същи разпоредби, всички сме равни, без значение от обществения генезис, пола, расата, половата ориентировка или политиката убеждения. Спортистите ще ни покажат, че можем да вървим по-бързо, можем да се стремим към по-високо, можем да станем по-мощни, в случай че сме дружно и солидарни ", сподели още държавният глава на МОК.

Той означи, че Пекин ще остане в историята като първият град, който в миналото е бил хазаин на летни и зимни олимпийски игри.

" Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 година ще свържат китайския народ със света, като изпълнят визията на Китай за привличане на 300 милиона души към спорта на сняг и лед, променяйки вечно зимните спортове. Целият свят ще види тази пристрастеност, до момента в който Китай приветства най-положителните спортисти в зимните спортове. В момента желая да благодаря на организационния комитет на Пекин 2022 и на целия им екип за отличната квалификация на олимпиадата. Ние можем да сме сигурни, че нашите китайски сътрудници и другари ще бъдат домакини на изключителни зимни олимпийски игри ", сподели Бах.

Източник: bnr.bg