Президентът на МОК Томас Бах заяви, че зимните олимпийски игри

...
Президентът на МОК Томас Бах заяви, че зимните олимпийски игри
Коментари Харесай

Томас Бах: Игрите в Пекин са важен момент за обединението на света

Президентът на МОК Томас Бах съобщи, че зимните олимпийски игри в Пекин ще бъдат значим миг за сливане на целия свят в дух на другарство и взаимност.

Бах участва на церемонията по запалването на олимпийския огън в Древна Олимпия.

" Именно тук, в Олимпия, на тази свещена земя, античните гърци организираха Олимпийските игри като празник. Все още сме признателни на гръцкия народ за този скъп подарък за цялото човечество. Ето за какво бих желал да благодаря на президента на Република Гърция Катерина Сакеларопулу, че ни уважи с наличието си през днешния ден, демонстрирайки директната връзка сред модерна Гърция и това благородно завещание ", сподели в речта си Томас Бах.

Той добави, че олимпийските игри са универсални.

" Те стоят над всички разлики, които ни разделят. олимпийските игри сплотяват човечеството в цялото му разнообразие. В нашия нежен свят, където споровете и недоверието се ускоряват, Олимпийските игри постоянно построяват мостове и укрепват другарството ", сподели президентът на МОК, отбелязвайки че по време на античните Олимпийски игри е оповестено свещено помирение - екехерия.

" Това олимпийско помирение обезпечи преустановяване на военните дейности, което разреши на спортисти и фенове да стигнат безвредно до Олимпия и да се върнат вкъщи. Екехерия демонстрира, че още античните гърци са разбрали, че с цел да разпрострат олимпийските игри сплотяващата си мощ те би трябвало да стоят над всеки политически спор. Така, от преди 3 хиляди години е съществувала неразривна връзка сред олимпийските игри и света ", акцентира Бах.

Според него в тези сложни времена, през които минава популацията на планетата, " зимните олимпийски игри в Пекин ще бъдат значим миг за сливане на целия свят в духа на другарството и солидарността ".

" Най-добрите състезатели в зимните спортове ще се състезават между тях за олимпийска популярност, живеейки спокойно и дружно под един покрив в олимпийското село. Всички съблюдават едни и същи правила, всички сме равни, без значение от обществения генезис, пола, расата, половата ориентировка или политиката убеждения. Спортистите ще ни покажат, че можем да вървим по-бързо, можем да се стремим към по-високо, можем да станем по-силни, в случай че сме дружно и солидарни ", сподели още президентът на МОК.

Той означи, че Пекин ще остане в историята като първият град, който в миналото е бил хазаин на летни и зимни олимпийски игри.

" Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 година ще свържат китайския народ със света, като изпълнят визията на Китай за привличане на 300 милиона души към спорта на сняг и лед, променяйки вечно зимните спортове. Целият свят ще види тази пристрастеност, до момента в който Китай приветства най-хубавите спортисти в зимните спортове. В момента желая да благодаря на организационния комитет на Пекин 2022 и на целия им екип за отличната подготовка на олимпиадата. Ние можем да сме сигурни, че нашите китайски сътрудници и другари ще бъдат домакини на изключителни зимни олимпийски игри ", сподели Бах.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР