Президентът на МОК Томас Бах заяви, че дали руският спорт

...
Президентът на МОК Томас Бах заяви, че дали руският спорт
Коментари Харесай

МОК: Ние не решаваме за Русия, наказанието е в ръцете на WADA

Президентът на МОК Томас Бах съобщи, че дали съветският спорт ще бъде изваден от олимпийските игри зависи единствено от международната антидопингова организация (WADA).

" В момента обстановката се управлява от WADA, а окончателното решение ще вземе Спортният трибунал (CAS). Ситуацията не е в ръцете на МОК, ние се придържаме към правилото, че отговорните би трябвало да бъдат сурово осъдени, а почтените - да бъдат предпазени ", съобщи Бах.

WADA стартира процедура за отнемане на лиценза на съветската антидопингова организация (РУСАДА) по съмнение, че базата данни (LIMS) от московската антидопингова лаборатория са били манипулирани. Тези данни бяха предадени на WADA при започване на януари, а през октомври бе оповестено, че се разграничават от тези, които през 2015 година изнесе емигриралият в Съединени американски щати някогашен началник на московската лаборатория Григори Родченков, трансформирал се след това в основен очевидец по антидопинговите процедури против съветския спорт.

На Русия бяха дадени 3 седмици, с цел да отговори на уточняващи въпроси към променените данни. Писмото с отговорите бе изпратено на 8 октомври, а през вчерашния ден комисията по сходство на WADA е разискала доклада на своя самостоятелен отдел за следствия. Комисията ще даде рекомендации дали лицензът на РУСАДА да бъде лишен, респективно Русия да бъде спряна от олимпийските игри, а решението ще бъде взето на съвещание на Изпълкома на 9 декември.

Същевременно зам.генералният шеф на РУСАДА Маргарита Пахноцкая разгласи, че още не са получили писмо с рекомендации от комисията по сходство. " Нямаме писмо. И не считам, че някой от РУСАДА ще участва на съвещанието на Изпълкома на WADA на 9 декември. Това е закрито мероприятие ", добави тя.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР