Президентът на Мексико каза във вторник, че нападателите са убили

...
Президентът на Мексико каза във вторник, че нападателите са убили
Коментари Харесай

2 социолога убити, 1 отвлечен в Мексико; Съобщава се, че съобщение на картел е оставено с жертви

Президентът на Мексико сподели във вторник, че нападателите са умъртвили двама служащи, които са провеждали вътрешно гласоподаване за неговата партия Морена в южно Мексико.

Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор сподели трети служащ е бил похитен и остава в неопределеност. Тримата бяха част от група от петима чиновници, които организираха изследвания в южния щат Чиапас, покрай границата с Гватемала. Той сподели, че другите двама анкетьори са в сигурност.

Това беше последният от поредност от насилствени произшествия, които илюстрират какъв брой беззаконни са станали доста елементи от селското Мексико; даже ръководещата партия - и националната статистическа организация - не са пощадени.

Щатските прокурори на Чиапас по-късно излязоха с изказване, в което се споделя, че четирима обвинени са били задържани по обвинявания в обир и че трима от четиримата са гватемалци. Четвъртият мъж е мексикански жител. Не е ясно дали те могат да бъдат упрекнати по-късно за убийствата.

Местните медии оповестяват, че двамата убити анкетьори са открити с ръкописен знак, заплашващ държавното управление и подписан от наркокартела Халиско; обаче нито президентът, нито Родригес потвърдиха това. Бандата Jalisco води кървава борба с картела Sinaloa в Чиапас.

Картелът Jalisco е прочут с производството на милиони дози гибелен фентанил и контрабандата им в Съединени американски щати, прикрити да наподобяват като Xanax, Percocet или оксикодон. Такива хапчета предизвикват към 70 000 смъртни случая от свръхдоза годишно в Съединените щати.

Миналия месец девет членове на фракцията „ Лос Чапитос “ на картела Синалоа бяха глобени от Министерството на финансите на Съединени американски щати за трафик на фентанил 

И двата картела Халиско и Синалоа работят и в прилежащи Гватемала и се счита, че и двамата набират централноамериканци да работят като въоръжени нападатели.

Лидерът на партията Морена, Марио Делгадо, написа в сметките си в обществените медии, че „ с огромна болежка, отвращение и горест, ние пламенно осъждаме и оплакваме убийството на нашите сътрудници ", добавяйки, че „ пожелаваме управляващите да извършат цялостно следствие. "

Делгадо разпознава убитите социологи като Кристиан Ланда Санчес и Хосе Луис Хименес.

< h2> Опасности от политически изследвания в Мексико

Селските региони на Мексико от дълго време са известни като рисково място за осъществяване на политически изследвания или маркетингови изследвания.

През юли мексиканската държавна статистическа организация призна, че би трябвало да заплащат на банди да влязат в някои градове, с цел да правят броене предходната година.

Помощник-директорът на Националния статистически институт Сузана Перес Кадена сподели на комисия на Конгреса по това време, че служащите също са били принудени да наемат нарушители, с цел да извършат някои преброявания изявленията.

Един преброител беше похитен, до момента в който се опитваше да свърши тази работа, сподели Перес Кадена. Тя сподели, че казусът е по-сериозен в селските региони на Мексико и че институтът би трябвало да употребява разнообразни способи, с цел да може да работи в тези райони.

През 2016 година трима чиновници на социологическа компания бяха избавени след навалица окървавени, откакто явно са ги сбъркали с крадци.

Жителите на град Сентла, в щата Табаско на брега на Персийския залив, нападнаха петима чиновници на консултантската компания SIMO, в това число две дами и трима мъже. Трима от гласоподавателите, в това число една жена, бяха арестувани с часове и бити, до момента в който други двама бяха предпазени от локален чиновник.

Тълпата явно ги е взела за крадци. Компанията отхвърли да е забъркана в каквито и да било противозаконни дейности.

През 2015 година навалица умъртви и изгори телата на двама анкетьори, които организираха изследване по отношение на потреблението на тортила в дребен град югоизточно от Мексико Сити. Тълпата беше обвинила мъжете в малтретиране на локално момиче, само че момичето по-късно сподели, че в никакъв случай не е виждало двамата преди.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР