Президентът на Мексико атакува доклада на Ройтерс за паричните преводи на наркотици

...
МЕКСИКО СИТИ (Ройтерс) - Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес
Коментари Харесай

МЕКСИКО СИТИ (Ройтерс) - Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор в понеделник публично атакува доклад на Ройтерс, публикуван миналата седмица, в който се описва как организираните престъпни групи са маскирали печалбите от наркотици като рутинни парични преводи, за да прехвърлят пари от Съединените щати до Мексико.

Историята, публикувана в петък, се основава на интервюта с две дузини жители на Мексико, които казаха, че им е било платено от картела Синалоа да получават парични преводи, изпратени от агентите на синдиката в Съединените щати щати, след това да предадат тези приходи от наркотици на членовете на картела в Мексико. Докладът на Ройтерс също използва записи от осем федерални съдебни дела на САЩ и интервюта с десетки източници, включително вътрешни лица от индустрията, анализатори и служители на правоприлагащите органи от двете страни на границата, за да нарисува подробна картина на това как работи престъпното начинание.

„Ройтерс, те са едни измамници, лъжци“, каза Лопес Обрадор по време на редовната си пресконференция, която се провежда всяка делнична сутрин.

Говорител на Ройтерс каза: „Ние стоим зад нашите доклади. „

Паричните преводи – паричните преводи, предпочитани от работниците мигранти – скочиха под наблюдението на Лопес Обрадор, тъй като икономиката на Мексико се заби и миграцията към Съединените щати се увеличи. Тъй като законните парични преводи се увеличават, за картелите става все по-лесно да прикриват своите неправомерно придобити печалби в малки преводи, изпращани до обикновени хора в Мексико, които нямат явни връзки с организираната престъпност, според четирима американски и мексикански служители по сигурността, които разговаряха с Ройтерс за своя доклад.

Президентът каза, че в материала на Ройтерс се посочва, че „по-голямата част от паричните преводи са свързани с продажбата на наркотици“. Всъщност информационната агенция съобщи, че между 7,5% и 10% от всички парични преводи могат да дойдат от незаконна дейност, според американски служител, който работи по незаконното финансиране и доклад от март на мексиканския мозъчен тръст Signos Vitales, цитиран в историята.

Лопес Обрадор също каза, че историята на Ройтерс се основава на „едно или две интервюта“ и предположи, че основният източник на статията е Signos Vitales. Докладът обаче се основава на интервюта с повече от 60 души.

Signos Vitales не отговори на искане за коментар относно забележките на президента. В публикация в X, известна преди като Twitter, организацията застана зад доклада си и каза, че президентът не е „представил никакви аргументи, които доказват противното“.

Парични преводи в Мексико, почти всички от които идват от Съединените щати, достигна рекордните 58,5 милиарда долара миналата година, според данни на централната банка на Мексико. Това е увеличение от 25 милиарда долара, или 74%, в сравнение с 2018 г., когато Лопес Обрадор дойде на власт.

Президентът отпразнува това увеличение и похвали работниците мигранти за изпращането на парични преводи, които миналата година възлизаха на 4,3 % от БВП на Мексико.

(Редакция от Стивън Айзенхамер и Марла Дикерсън)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР