Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах бе удостоен

...
Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах бе удостоен
Коментари Харесай

Президентът на МОК стана Доктор хонорис кауза на НСА

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах бе почетен с почетното звание Доктор хонорис идея на Национална спортна академия " Васил Левски " (НСА) за приноса му към развиването на спорта и олимпийските полезности в международен мащаб. Символите на почетната купа - орден и диплом, връчи персонално ректорът на Академията проф. Пенчо Гешев.

Водещ на церемонията бе проф. Татяна Янчева, зам.-ректор по научната и интернационална активност, а биографична информация за номинирания показа зам.-ректорът по образователната работа проф. Николай Изов.

Тържествената гала се състоя в наличието на кмета на град София Йорданка Фандъкова, министъра на младежта и спорта Красен Кралев, ръководителя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, членове на Академичното управление и Настоятелството на НСА, представители на Изпълнителното бюро на БОК, олимпийски първенци, ръководители на български спортни федерации, делегати от Международния олимпийски комитет, деятели от олимпийски клубове от цялата страна.  Удостояване на Томас Бах за @@@

" Гордост е за НСА, че в нейната академична общественост се включва персона като господин Бах, само че това е привилегия и за него, защото Национална спортна академия работи за възпитанието на младежите в олимпийските полезности, което е съществена цел на Международния олимпийски комитет ", съобщи ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев при връчване на оценката.

От своя страна Томас Бах акцентира високия си почит към Национална спортна академия като институция, отдадена напълно на развиването на спортното обучение и просвета.

" Като олимпийски първенец, одобрявам тази купа от името на цялото олимпийско придвижване ", съобщи президентът на МОК.

Той посочи приноса на българските олимпийски първенци, определяйки ги като най-хубавите посланици на България, донесли с триумфите си горделивост и наслада на цялото олимпийско семейство.
 Удостояване на Томас Бах за @@@
В края на церемонията Бах показа обществена лекция на тематика " Олимпийското придвижване и ролята на спорта в актуалното общество ". Сред най-важните послания в нея бе изключителната роля на спортистите, които младежите възприемат като ролеви модел.

“Атлетите са носители на полезностите на спорта, на олимпийските идеали за достолепие, другарство, почитание в обществото. Днешният нежен свят се нуждае от това мощно обръщение на спорта повече от всеки път до момента ", заключи президентът на МОК.

Церемонията приключи с поднасяне на цветя пред бюста на барон Пиер дьо Кубертен, ситуиран в Олимпийския ъгъл на Ректората на НСА, паралелно с имената на българските олимпийски първенци. В символичния акт дружно с президента на МОК Томас Бах и ректора на НСА проф. Гешев, се включиха кметът Фандъкова, ръководителят на БОК Костадинова и министър Кралев. Те бяха посрещнати от студентите от Олимпийския клуб към НСА и неговия ръководител проф. Лозан Митев.

Гостите разгледаха и историческата галерия на Академията, измежду която има и архивна фотография на олимпийския първенец по фехтовка Томас Бах.

На среща с Академичното управление президентът на МОК и съпътстващата го делегация се срещнаха с историята, традициите и разнообразните благоприятни условия за образование в НСА. Гостите останаха впечатлени и от отличната учебно-спортна база на Академията.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР