Президентът на Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) Тамаш

...
Президентът на Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) Тамаш
Коментари Харесай

Погнаха шефа на световните щанги заради финансови злоупотреби

Президентът на Международната федерация по повдигане на тежести (IWF) Тамаш Аян е махленски в злоупотреби, свързани с олимпийския спорт. Унгарецът е изобличен във филм на публичната немска телевизия АРД. В него се твърди, че светът на щангите е този, в който спортистите няма какво да кажат. Твърди се, че " това е свят, в който по този начин наречената антидопингова стратегия се изражда в силова игра, тъй като IWF е асоциация, която санкционира и блокира допинговите грешници съгласно непрозрачни критерии и по този начин печели милиони ". Авторите настояват, че " в асоциацията се правят зрелищни нарушавания, свързани с изчезнали олимпийски фондове - и към този момент без последици ".

Документалният филм " Властелинът на щангистите " търси отговори на въпроса по какъв начин може да съществува такава система, даже да процъфтява, под прикритието на спорта.

Аян е почитан член на олимпийското семейство, настойник на щангистите в продължение на повече от четири десетилетия и президент на IWF от 2000 година

Във кино лентата се твърди, че съвсем половината от 450 медалисти от Олимпиади и Световни шампионати сред 2008 до 2017 година не са били подлагани на допинг надзор през подготвителния развой. Голяма част от тези щангисти са от някогашния руски блок. Германците настояват, че един от тях е грузинецът Лаша Такахадзе, който в последните години строши международните върхове в тежка категория с безчовечен резултати.

" Нямаше допинг надзор, тъй като знаеха, че техните проби ще са позитивни. Не е почтено, само че не можеш да направиш нищо ", съобщи испанката Лидия Валентин, която беше оповестена за олимпийска шампионка в Лондон 2012 през 2019 година, когато при реанализ всички призьорки бяха уличени за приложимост на допинг.

Шефът на европейските щанги Антонио Урсо (Ит) разкрива през АРД, че от 1992 година МОК е превел на IWF над $23 млн. и тези пари са трансферирани в две швейцарски сметки без Аян да ги е отчел във федерацията. Според немците унгарецът не е могъл да изясни пред контролните органи на МОК от кое място има $5,5 млн. Въпросът е в застой, само че Урсо ще го отнесе към МОК, тъй като това е " вътрешна спекулация ". Адвокатът Марк Пита от Базел счита, че на този стадий Аян е направил най-малко три закононарушения - правене на подправени документи, непочтено осъществяване на отговорности и кражба. АРД оповести, че всички документи към този момент са трансферирани на МОК.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР