Президентът на Китай Си Дзинпин обяви изграждането на всеобхватно стратегическо

...
Президентът на Китай Си Дзинпин обяви изграждането на всеобхватно стратегическо
Коментари Харесай

Китай и АСЕАН изграждат всеобхватно стратегическо партньорство

Президентът на Китай Си Дзинпин разгласи построяването на всеобхватно стратегическо партньорство с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия. Това е огромно събитие в историята на двустранните връзки за страните от Азиатско-тихоокеанския район.

Китайският водач посочи, че Пекин постоянно е бил, е и ще бъде добър комшия, другар и сътрудник на АСЕАН. " Отношенията сред двете страни са главен приоритет във външната политика на Китай, който ще поддържа праволинейно единството и по-нататъшното създаване на общността, централното ѝ място в районната конструкция и по-активната ѝ роля в интернационалните каузи ", се споделя в формалното известие, публикувано от Пекин.

Си сподели на среща на ръководителите на 10-те страни от асоциацията, че Пекин нямало да " тормози " своите по-малки районни съседи на фона на възходящото напрежение към Южнокитайско море. Териториалните искания на Пекин по отношение на морето се сблъскват с тези на няколко страни от Югоизточна Азия и провокираха паника от Вашингтон до Токио, съобщава Ройтерс. 

" Китай е бил, е и постоянно ще бъде добър комшия, добър другар и добър сътрудник на АСЕАН ", увери той и добави, че Китай в никакъв случай няма да се стреми към надмощие, нито да се възползва от размера си, с цел да принуждава по-малки страни. 

Отстояването от Китай на суверенитет над Южнокитайско море го сложи против членовете на АСЕАН Виетнам и Филипините, до момента в който Бруней, Тайван и Малайзия също предявяват искания към елементи от него.

Филипините в четвъртък осъдиха " най-категорично " дейностите на три кораба на китайската брегова защита, които съгласно филипинците са блокирали и употребявали водни оръдия против лодки за доставяне, отправили се към окупиран от Филипините атол в Южнокитайско море.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР