Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев въведе комендантски час от 23

...
Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев въведе комендантски час от 23
Коментари Харесай

В Алмати въведоха извънредно положение и комендантски час заради протестите

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев вкара комендантски час от 23 часа вечерта до 7 часа сутринта локално време в най-големия град на страната Алмати и в област Мангистау. Комендантският час ще е в действие за интервала на въведеното по-рано изключително състояние до 19 януари. Влизането и излизането от Алмати е лимитирано, не разрешават се стачките и всеобщите събирания, в това число спортните събития. 

Протести започнаха от неделя в разнообразни градове на Казахастан заради  нарастването на цената на пропан-бутана. Митинг имаше и през вчерашния ден на централния площад в Алмати, а хората останаха на улицата часове наред, макар опитите на полицията да ги разпръсне със мощ и избухналите тук-там конфликти. 

По-рано президентът Токаев се обърна към сънародниците си с апел да проявят здравомислие и да не се поддават на провокации.

" Властта няма да падне, а ние се нуждаем не от спор, а от взаимно доверие и разговор. Всички законни молби и претенции от ваша страна ще бъдат деликатно регистрирани и ще бъдат взети съответните решения. Утре ще се състои работно заседание по всички тези въпроси. Надявам се на вашето здравомислие. "

От 1 януари цената на пропан-бутана в Казахстан се образува посредством електронната борса, на база търсене и предложение,  и вследствие на това цената на горивото скочи двойно.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР