Президентът на Ирак Бархам Салех е внесъл искане за оставка

...
Президентът на Ирак Бархам Салех е внесъл искане за оставка
Коментари Харесай

Президентът на Ирак подаде оставка

Президентът на Ирак Бархам Салех е внесъл искане за оставка в Народното събрание, предаде Bloomberg. Причината са продължаващите седмици наред яростни антиправителствени митинги, които не затихват.  

Салех се намира в мъчно състояние -  разнообразни политически сили го притискат да назначи министър председател от техните редици, а пък стачкуващите отхвърлят всеки претендент за поста. 

Премиерът Адел Абдул-Махди подаде оставка предишния месец точно поради митингите против корупцията в държавното управление, неприятните обществени услуги и мощното политическо въздействие на Иран.  Той обаче би трябвало да остане на поста, до момента в който не бъде открит правоприемник. Протестиращите към този момент отхвърлиха един номиниран, а президентът Салех отхвърли кандидатурата на втори. 

В писмо до ръководителя на иракския парламент в четвъртък президентът съобщи, че новият министър председател би трябвало да е някой, който може да обедини нацията.

Около 500 души са починали, а над 1 000 са ранени при конфликти сред силите за сигурност и протестиращите от 1 октомври насам, твърди самостоятелната иракска Върховна комисия за правата на индивида

 

Източник: Economic.bg
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР