Президентът на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер е категоричен, че

...
Президентът на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер е категоричен, че
Коментари Харесай

ЕС предприема мерки за защита на европейския бизнес в Иран от санкциите на САЩ

Президентът на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер е безапелационен, че би трябвало да се направи всичко допустимо, с цел да защитат европейския бизнес в Иран.

Вече няколко огромни европейски компании оповестиха, че ще прекратят интервенциите си в Иран. Още по тематиката
Цената на петрола мина 80 $ за пръв път от 2014 година

Международната организация по енергетика предизвести, че високите цени могат да се отразят отрицателно на потреблението
17 май 2018
Лидерите на Европейски Съюз размахаха пръст на Тръмп от София

" С такива другари за какво са ти врагове ", попита ръководителят на Съвета на Европейски Съюз Доналд Туск
17 май 2018
Съединени американски щати беседват с огромни петролни производители да усилят добивите

Администрацията на Тръмп се пробва да компенсира предстоящите съкращения на износа от Иран
14 май 2018
Европейският съюз ще търси изключения в американските наказания против Иран

От иранска страна също приветстват продължаването на съглашението
10 май 2018
Европейски Съюз с упоритост да резервира нуклеарната договорка с Иран

Европейските водачи приканиха Съединени американски щати да не подхваща дейности, които ще попречат на други страни да съблюдават съглашението
9 май 2018
Решението на Тръмп за Иран: Какви са вариантите пред президента на Съединени американски щати

Европейските съдружници се съмняват, че Вашингтон ще остане в нуклеарното съглашение
8 май 2018 Страните от Европейския съюз (ЕС) ще могат да извършват директни разплащания при доставките на нефт с Иранската централна банка. Това е част от тактиката на Брюксел, която цели да резервира нуклеарната договорка с Иран и да подтиква бизнеса макар наложените наказания от Съединени американски щати на страната, написа Financial Times.

Стратегията на Европейски Съюз

В петък Европейската комисия (ЕК) показа проекта си за предотвратяване на европейския бизнес от въздействието на подхванатите ограничения на Вашингтон, откакто американският президент Доналд Тръмп разгласи изтеглянето на Съединени американски щати от нуклеарната договорка с Техеран. Отговорът на европейската общественост включва възобновяване на така наречен мярка от 1990 година " блокиращ статут ", която разрешава на фирмите да избегнат американските наказания. Това би довело до засилено напрежение сред Вашингтон и Брюксел.

Президентът на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер разяснява, че от Европейския съюз и Европейската комисия са длъжни да създадат всичко допустимо, с цел да защитат европейския бизнес, в това число дребния и междинния бизнес.

В изказване на еврокомисията се показва, че тя е почнала формалния развой по активиране на блокиращия статут, като е обновила листата с американските наказания против Иран ".

Първата стъпка е одобрение на " блокиращ правилник ", който " не разрешава на фирмите от Европейски Съюз да извършват екстериториални наказания на Съединени американски щати, позволява на фирмите да си възвръщат по правосъден ред загубите от дейностите на трети лица, изпълняващи тези наказания, и анулира действието на каквито и да е задгранични правосъдни решения за осъществяване на глобите на Съединени американски щати на територията на Европейски Съюз ", съобщи Европейската комисия.
Блокиращият статут от 22 ноември 1996 година (No 2271/96) е регулация " за отбрана от резултатите от екстериториално използване на законодателство, признато от трета страна, и на учредените или произлизащи от него дейности ". Тя е основана около опитите на Съединени американски щати да санкционират задгранични компании поради това, че търгуват с Куба. Тази мярка в никакъв случай не е прилагана, защото тогава Вашингтон отстъпва от опасността си.

Еврокомисията изясни, че ограниченията на Европейски Съюз ще влязат в действие до два месеца, в случай че Европейският парламент и държавните управления на Европейски Съюз не го отхвърлят. Ако има мощна политическа поддръжка, може да бъдат задействани и по-рано.
Брюксел също по този начин цели да разреши на Европейската капиталова банка да финансира действия в Иран. Ето за какво през днешния ден Европейската комисия стартира и процедура, с цел да разреши на банката да продължи да поддържа европейските вложения в Иран, по-специално за дребните и междинните предприятия, добавя " Франс прес ".

Отпор и от Иран

Иран показва, че може да развива стопанската система си след нуклеарното съглашение от 2015 година и това среща отпор за запазването на договорката, считат анализатори. Сделката, която беше подписана от Съединени американски щати, Европейски Съюз, Франция, Германия, Англия, Китай и Русия, планува Иран да се откаже от нуклеарните си опити в подмяна на анулация на западните наказания. Поради това Иран съумя да усили годишния си експорт на нефт с над 50% и страната излезе от тежка криза.

Сега решението на Тръмп заплашва търговията сред Европейски Съюз и Иран, чиято годишна стойност е 20 милиарда евро, защото фирмите, опериращи или извършващи транзакции с арабската страна, ще срещнат т.нар вторични наказания. Представители на американското държавно управление разясниха, че европейският бизнес ще би трябвало да изтърпи ограниченията на администрацията на Тръмп и фирмите да прекратят интервенциите си в Иран до сред 80 и 180 дни.

Някои компании към този момент оповестиха, че се изтеглят без поддръжка

Рестрикциите върху износа на нефт ще ударят стопанската система на страната, до момента в който управляващите се пробват да успокоят засилващото се напрежение по отношение на безработицата, бедността и скъпите условия на живот.

Ръководството на френския енергиен колос Total, който стана най-големият задграничен вложител в бранша в Иран след облекчаването на американските наказания през 2016 година, разгласява публична позиция по проблема. От компанията разясниха, че ще прекратят контракта си за осъществяването на план за 1 милиарда $ на най-голямото петролно поле в света South Pars, в случай че не получат отбрана от глобите на Съединени американски щати. Изявлението на Total идва, откакто немският осигурителен колос Alianz и датската транспортна и логистична компания Maersk оповестиха, че стопират интервенциите си в ислямската република. Освен това Джо Кайсер, изпълнителен шеф на немския конгломерат Siemens, съобщи пред CNN, че компанията няма да има финансовите благоприятни условия да прави бизнес с Техеран.

Правителството в Иран обмисля разнообразни разновидности за справяне с казуса, в това число и интервенции за рандеман на уран.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР