Президентът на ентитета Република Сръбска Милорад Додик говори на тържествената

...
Президентът на ентитета Република Сръбска Милорад Додик говори на тържествената
Коментари Харесай

Додик: Ние не искаме конфликт или война с никого

Президентът на ентитета Република Сръбска Милорад Додик приказва на тържествената гала в академията в Баня Лука, която се организира по случай Деня на Република Сръбска - празник, чието честване е оспорвано два пъти от Конституционния съд на Босна и Херцеговина.

Додик употребява случая, с цел да отхвърли още веднъж геноцида в Сребреница, и съобщи: " Ние не желаеме спор или война с никого, желаеме Република Сръбска да остане нашият оазис на свободата ", заяви " Сараево таймс ".

" За нас свободата в никакъв случай не е била философска дума, а екзистенциална. Сърбите подвигнаха над 140 въстания, с цел да живеят свободно и да дадат безспорни жертви. Отведоха ни в далечни лагери, нашите предшественици изгубиха живота си в битката за независимост ", показа Додик

" Ние не искахме война и не дадохме на никого мотив за война. В този миг водачите на сръбския народ пожертваха персоналния и фамилния си комфорт. Някои от тях са покойници, а други са в пандизите, тъй като имаха смелостта да поведат народа по пътя към свободата. Всичко, което ни се случи след въоръжения спор, се основаваше на неистина, основана от Запада ", съобщи президентът на районен съд.

" Въз основа на лъжите на Запада беше основана политическа идея, наречена Дейтънското съглашение, посредством което сърбите трябваше да бъдат осъдени, а в процеса на използването му един ден бяхме принудени да изчезнем. Знаем, че това е по този начин, и те не го крият, когато споделят, че не са имали предпочитание Дейтънското съглашение да бъде дефинитивно. Само тези, които имат цел, я реализират, а задачата на сръбския народ е сръбската страна в тези региони. Ние не желаеме спор или война с никого, желаеме Република Сръбска да остане нашият оазис на свободата. Не желаеме никой да бъде опасност, нямаме желание да атакуваме никого ", добави той.

Додик повтори, че " сърбите желаят да имат конституционно статукво в БиХ ".

" Решихме, че когато загубихме етническите си области, сърбите одобриха Дейтънското съглашение, считайки го за наша демаркация. Ето за какво през днешния ден тя се назовава гранична линия, ние считаме, че тази граница, както и границата на ентитета, в никакъв случай не е била предопределена да бъде единствено краткотрайна, в случай че нашите договаряния са несполучливи, тя ще стане непрекъсната. Искаме конституционно състояние в Босна и Херцеговина. Всеки ден, когато ходя на работа, си мисля, че към този момент дълго време стоим на едно място, без да вземем решение. Агонията от завземането на Косово и районен съд продължава към този момент 30 години. Защо ние не можем да имаме цел, а всички останали я имат? Ние не сме тези, които ще застрашат мира, ние желаеме това, което си е наше ", добави той.

Додик още веднъж отхвърли геноцида в Сребреница и го назова " извънредно закононарушение ". " Караджич и Младич бяха хората, които ръководеха Република Сръбска, и вие няма да ни убедите, че сръбският народ е имал геноцидни или каквито и да било незаконни подбуди. Ние се борихме за независимост ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР