Президентът на Египет ел-Сиси помилва известен активист Дума, други затворници

...
Президентът на Египет Абдел Фатах ел-Сиси помилва редица затворници, включително
Коментари Харесай

Президентът на Египет Абдел Фатах ел-Сиси помилва редица затворници, включително виден египетски активист Ахмед Дума, казаха държавната телевизия и адвокати .

37-годишният Дума, водеща фигура в продемократичния бунт, който свали Хосни Мубарак през 2011 г., беше осъден през 2019 г. на 15 години затвор за безредици и нападение на силите за сигурност, заменяйки предишни 25 години затвор присъда, постановена през 2015 г.

„Президентът Абдел Фатах ас-Сиси … е използвал своите конституционни правомощия“, за да помилва няколко затворници, включително Дума, каза адвокат Тарек Елавади, член на президентската комисия по помилванията.

Изтъкнатият адвокат по правата Халед Али междувременно каза в социалните медии в събота, че чака пред затвора Бадр в покрайнините на Кайро за освобождаването на активиста.

При произнасянето на присъдата си тогава съдията каза, че Дума е част от тълпа, която нахлу в парламента и нанесе щети на част от него, описвайки ги като вършещи работата на „дявола“.

Подобно на няколко други видни активисти в Египет, Дума беше хвърлен в затвора при Мубарак, последвалия управляващ военен съвет, бившия президент Мохамед Морси и ел-Сиси.

Активистът публикува през 2021 г. стихосбирка, озаглавена „Curly“, написана, докато е държан в изолация.

Колекцията беше показана на Международния панаир на книгата в Кайро същата година, но бързо беше изтеглена от „съображения за сигурност“.

В едно от своите стихотворения от затвора Дума пише: „Няма време за депресия, няма възможност за тъга, наводнението бушува.“


Той беше арестуван при репресии след военното отстраняване през 2013 г. на наследника на Мубарак, Мохамед Морси.

Миналия месец властите също освободиха египетския изследовател на правата Патрик Заки и адвоката Мохамед ел-Бакер, след като бяха помилвани от ел-Сиси.

Ел-Сиси, бивш началник на армията, който ръководи отстраняването на Морси, е обвинен, че ръководи безмилостни репресии срещу продемократични активисти и ислямисти.

От края на 2021 г. Египет предприе някои стъпки, които според него са насочени към справяне с човешките права, включително амнистии за някои видни затворници, но критиците отхвърлиха тези ходове като козметични и казаха, че арестите продължават.

От април миналата година властите освободиха 1000 политически затворници сред много фанфари, но оставиха в затвора още почти 3000, според египетските правозащитници.

Най-известният активист в Египет, Алаа Абд ел-Фатах, и много други задържани, пометени в продължило десетилетие репресии срещу несъгласието, остават в затвора.

Властите казаха, че арестите са извършени от съображения за сигурност.

Помилването също идва месеци преди президентските избори в Египет, насрочени за 2024 г.

Въпреки че официално не са обявени кандидати, се очаква титулярът да участва в предстоящите избори.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР