Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа нов закон, който му

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа нов закон, който му
Коментари Харесай

Лукашенко си даде доживотен имунитет

Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа нов закон, който му дава пожизнен имунитет против наказателно гонене и не разрешава на живеещите в заточение опозиционни водачи да се кандидатират на бъдещи президентски избори.

Теоретично законът се ползва за всички някогашни президенти и членове на техните фамилии. На процедура той се отнася единствено за 69-годишния Лукашенко, който ръководи Беларус към този момент съвсем 30 години.

Новата мярка наподобява има за цел да укрепи още повече властта на Лукашенко и да отстрани евентуални кандидати на идващите президентски избори в страната, които би трябвало да се проведат през 2025 година, съобщи БГНЕС. Законът доста стяга условията към претендентите за президент и прави невероятно избирането на опозиционни водачи, които през последните години избягаха в прилежащи страни. Право да се кандидатират имат единствено жители на Беларус, които са обитавали непрекъснато в страната в продължение на минимум 20 години и в никакъв случай не са имали позволение за престояване в друга страна.

Според текста на новия закон, в случай че Лукашенко напусне властта, той „ не може да бъде измамен под отговорност за дейности, осъществени по отношение на упражняването на президентските му пълномощия ”. В текста се сподели още, че на президента и членовете на неговото семейство ще бъде обезпечена пожизнена държавна отбрана, здравно обслужване и застраховка живот и здраве. След като подаде оставка, президентът ще стане и непрекъснат доживотен член на горната камара на Народното събрание.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР