Президентът на България Румен Радев бе гост на тържественото отбелязване

...
Президентът на България Румен Радев бе гост на тържественото отбелязване
Коментари Харесай

Радев пожела на студентите да носят България в сърцата

Президентът на България Румен Радев бе посетител на тържественото отбелязване на 60 години от основаването на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “. Висшето образователно заведение отбелязва още две значими годишнини – 300 години от рождението на неговия патрон Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „ История славяноболгарская “. Сред формалните посетители бяха и кметът на града Здравко Димитров, ректори и заместник-ректори на висши учебни заведения в страната.

Пред изпълнената зала президентът Румен Радев акцентира, че написването на „ История славянобългарска “ от Светогорския духовник се е трансформирала в крайъгълен камък на градежа на нашето духовно събуждане. А през своя 60-годишен път Пловдивския университет се е утвърдил като най-значимото отвън столично висше образователно заведение. Той се обърна с признателност към преподавателите за техния професионализъм и безрезервност в поддържането и обновяването на славните обичаи на университета и поздрави студентите за избора им да учат в ПУ „ Паисий Хилендарски “, наричайки го „ същински храм  на знанието и на духа “.

" Каквото и да решите отсега нататък, където и да отидете, носете постоянно България в сърцето си. Следвайте този път и учете и работете, и живейте по този начин, че Хилендарският духовник в никакъв случай повече да не задава въпроса „ заради что се срамиш да се наречеш българин “.

Преди това Ректорът на университета проф.д-р Румен Миланов съобщи, че огромният капитал на един университет са хората, които се учат и работят в него. „ Да бъдеш ректор на университет като Пловдивския, е въпрос на чест, публично самопризнание и особена отговорност. Гордея се с триумфите на академичната общественост, с професионализма и научно-изследователските достижения на преподавателския му състав, с надарените ни студенти, с многочислените креативен и спортни триумфи “. 

Той одобри връчения от президента плакет “Св.св.Кирил и Методий на президента на Република България “ за достижения в образованието и подготовката на генерации експертите в разнородни научни посоки и издигане качеството на образованието и науката в Република България.
В отговор проф. Миланов благодари за високата стимулираща премия от името на академичната  общност на университета. Той подари на Радев две книги – дело на университетското издателство – Харитоновата отпратка на Паисиевата история и  Литературен атлас „ Живописна България “, основана вследствие на интернационален международен план по българистика. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР