Президентът на Алжир Абделазиз Бутефлика, срещу когото от две седмици

...
Президентът на Алжир Абделазиз Бутефлика, срещу когото от две седмици
Коментари Харесай

След масовите протести алжирският президент отложи изборите и се отказа от 5-и мандат

Президентът на Алжир Абделазиз Бутефлика, против който от две седмици има невиждани митинги, през днешния ден разгласи, че се отхвърля да се кандидатира за пети мандат и отсрочва за незнайна дата плануваните за 18 април президентски избори, съобщи Франс пре, представена от Българска телеграфна агенция.

В послание към нацията, оповестено от държавната осведомителна организация АПС, Бутефлика посочи, че президентските избори ще се състоят след национална конференция за промяна на политическата система и правене на план за нова конституция до края на 2019 година

Бутефлика е на власт от 20 години. Преди ден 82-годишният президент се върна от двуседмичен болничен престой в Швейцария, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Междувременно министър председателят Ахмед Уяхия подаде оставка, съобщи Ройтерс.

Ученици и юристи в Алжир през днешния ден проведоха обособени митинги против желанието на Бутефлика да се кандидатира за пети мандат.

Алжирците съвсем не са виждали Бутефлика на публично място откогато през 2013 година той получи инсулт, който затрудни говора му и го сложи в инвалидна количка.

Десетки гимназисти излязоха по улиците на столицата Алжир и други градове. В столицата стачкуваха и стотици юристи с лозунги срещу Бутефлика. Те обявиха, че " законът и конституцията са били неведнъж нарушени " и приканиха Конституционния съвет да не приема кандидатурата на Бутефлика.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР