Президентът и правителството на Финландия официално потвърдиха намеренията си, че

...
Президентът и правителството на Финландия официално потвърдиха намеренията си, че
Коментари Харесай

Финландия официално каза да на НАТО

Президентът и държавното управление на Финландия публично потвърдиха желанията си, че страната има намерение да кандидатства за участие в НАТО. Това ще проправи пътя към разширяване на 30-членния западен боен алианс на фона на съветската война в Украйна. Новината беше обявена от президента Саули Ниинистьо.

Президентът Ниинисто и министър председателят Санна Марин оповестиха това на взаимна конференция в Президентския замък в Хелзинки. Те споделиха, че това ще " усили " сигурността на страната. Очаква се финландският парламент да утвърди решението през идващите дни, само че това се смята за условност.

След като бъде утвърдено, заявката за участие ще бъде подадена в централата на НАТО в Брюксел. Това най-вероятно ще се случи идната седмица.Така финландската страна изоставя десетилетия на военна необвързаност в историческо решение, провокирано от съветската инвазия в Украйна.

Висшите дипломати на НАТО са в Берлин за среща на върха, с цел да обсъдят даването на спомагателна помощ за Украйна и намеренията на Финландия, Швеция и други страни за присъединение към западния алианс. Един от основните въпрос, който се разисква в Берлин, е разширението на НАТО отвън актуалните 30 държави-членки.

По-рано Финландия и Швеция започнаха стъпки за присъединение към алианса, до момента в който кандидатурата на Грузия към момента се разисква. 

„ Финландия и Швеция към този момент са най-близките сътрудници на НАТО “, сподели заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана.

Тя сподели, че чака съдружниците да гледат позитивно на кандидатурите на двете страни. В петък турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели, че не присъединението на страните към Алианса може да се окаже неточност. Според Джоана опасенията на Анкара могат да бъдат решени. Външният министър на Финландия Пека Хаависто също сподели, че е „ убеден “ в постигането на съглашение с Турция.

Финландия споделя граница с Русия и, сходно на Швеция, поддържа строга политика на неутралитет от края на Втората международна война, разглеждайки участието в НАТО като провокация към Москва. Руската инвазия в Украйна обаче доведе до забележителна смяна в настройките на страната, като публичната поддръжка за присъединението към КАТО се утрои до към 75%. 

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР