Президентът и главнокомандващ на армията Румен Радев и министърът на

...
Президентът и главнокомандващ на армията Румен Радев и министърът на
Коментари Харесай

Близо до нас бушува война. Тагарев и Радев са единодушни за проблемите на армията

Президентът и главнокомандващ на армията Румен Радев и министърът на защитата Тодор Тагарев са единомислещи по въпроса за проблемите, които би трябвало да бъдат решени в армията.

Двамата приказваха на годишната конференция на началника на защитата Емил Ефтимов , на която беше показан разбор на положението на въоръжените сили.

Конференцията се организира на фона на завършилото публично разискване на плана за, която следва да бъде призната от държавното управление. Документът дефинира стратегическа рамка на отбранителната политика, както и цели и цели за идващите 10 години.

Недостиг на запаси, софтуерна назадничавост, закъсняла рационализация, липса на персонален състав, прекомерно комплицирани процедури за обмисляне на отбранителните качества и още по-тромави процедури за аквизиция. Това уточни като проблеми в армията Румен Радев.

" Вече две години покрай нас бушува война, която фрапантно промени средата за сигурност ", сподели той.

Според Радев на дневен ред е казусът с напускането на хора от армията, което задълбочава некомплекта. Той сподели, че би трябвало да се привлекат " кадърни, младежи, с качества ", и за това са нужни " законови промени, запаси, съществени вложения, най-много в хората ".

И съгласно Тагарев недокомплектът на персоналния състав е най-сложният въпрос, който би трябвало да бъде решен. Той дефинира разбора на положението на въоръжените сили като " обстоен, справедлив и не изключително оптимистичен ".

" Много страни членки на НАТО покачиха бюджетите си за защита, само че по-сложният въпрос е дали има какво да се купи в задоволително къси и рационални периоди ", сподели Тагарев.

Той добави, че чака в сряда Министерският съвет да утвърди предлагането му да бъде продължен стратегическият обзор на защитата.

Според Емил Ефтимов вложението в защитата би трябвало да бъде обект на необятен публичен консенсус.

" Говори се за най-малко 2% от брутния вътрешен артикул в НАТО за разноски за защита. Когато стигнем тези 2%, има софтуерно време да бъде даден резултат ", сподели Ефтимов.

България е една от 18-те страни членки на НАТО, които тази година ще отделят 2% от брутния си вътрешен артикул за разноски за защита.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР