Президентът и главен изпълнителен директор на Volvo - Хакан Самуелсон,

...
Президентът и главен изпълнителен директор на Volvo - Хакан Самуелсон,
Коментари Харесай

Volvo призова автоиндустрията да премине изцяло на електромобили

Президентът и основен изпълнителен шеф на Volvo - Хакан Самуелсон, прикани международната автомобилна промишленост да премине напълно на електрическите транспортни средства. Според него електромобилите явно са бъдещето и всички други опции трябва да бъдат анулирани, с цел да се форсира смяната. По този метод ще бъде повишен както ползата от страна на клиентите, по този начин и развиването на инфраструктурата.

Шведската компания към този момент се ангажира да стартира да предлага самозареждащи се хибридни или изцяло електрически модели до 2025 година А най-късно до 2040 година Volvo ще продава единствено електрически автомобили и ще стане първият производител с нулеви нездравословни излъчвания.

„ Пандемията от COVID-19 усили разбирането, че автомобилната промишленост би трябвало да се промени. Ние във Volvo имаме вяра, че електричеството е пътят, по който би трябвало да поемем, и по тази причина самоуверено ще обявим: " Нека се превърнем в компания за електрически коли ", заяви Самуелсон.

Запитан дали потребителите са подготвени да преминат към електрически автомобили, шефът на Volvo дава отговор, че все още нещата са 50:50. 

" Ако имате електрически коли в своя шоурум, доста хора ще се възползват от новата технология. Лично аз чакам промяната да стане толкоз бързо, колкото прекосяването от обичайни мобилни телефони към смарт телефони. Преди 15 години хората се чудеха дали желаят телефон с бутони или със сензорен екран, и бързо избраха втория вид ", споделя още Самуелсон.

Шефът на Volvo към момента има опасения дали инфраструктурата за зареждане е подготвена да поддържа пълноценно прекосяване към електрически автомобили, само че счита, че това ще се промени бързо.

„ Ако не продаваме електрически коли, никой няма да влага в зареждане и зареждащи станции. Затова взехме решение, че не можем да смятаме проблемите с инфраструктурата за извинение и да кажем на хората да изчакат. Не мисля, че сега някой ще има проблеми със зареждането на колите си. Според нас автоиндустрията ще стане електрическа и колкото по-ясен е този сигнал, толкоз по-бързо ще стане смяната ", сподели още шведът.

Една от първите страни, които ще забранят потреблението на коли с мотори с вътрешно горене, е Англия, като това е планувано от 2030 година Преди това - през 2025-а, същото ще направи Норвегия. Нидерландия, Белгия и Австрия се приготвят до 2030-а да преминат на електрически автомобили. Все отново някои хибридни модели ще останат позволени до 2035 година

„ Първите реакции в някои страни, изключително във Англия, са, че малко се избързва с смяната и това ще докара до проблеми. Аз обаче не мисля по този начин. Спомнете си по какъв начин във Volvo настоявахме за безвредни коли и това стана преди 40 години, когато влязоха разпореждания за потребление предпазни колани и въздушни възглавници. Това стана наистина бързо и даде благоприятни условия за по-добра подвижност, като мина без потребление на закани и тласъци, а с въвеждане на правила. Такъв е и методът, който ще използваме в този момент - разкрива концепциите си Самуелсон. - След като осъзнаете, че бензиновите и дизеловите мотори не са част от бъдещето, вие казвате: " Добре, дано отидем бързо в новия свят ". Ние направихме това умозаключение и във Volvo ще бъдем доста внимателни при направата и доставката единствено на електрически мотори ".

Запитан по кое време Volvo ще отстрани моторите с вътрешно горене, Самуелсон отговори: „ Клиентът ще вземе крайното решение по въпроса. Ще имаме хибриди, само че не бих се изненадал, в случай че стартираме да доставяме коли единствено с електричество още през 2030 година Реалистичните времеви диапазони ще ни дадат сигнал да се движим в тази посока и в действителност да ускорим създаване на мрежата за зареждане ".

 

Плъг-ин хибридите остават без дотации от управляващите в Европейски Съюз?

Хибридите коли, които се зареждат от електропреносната мрежа, отделят доста повече нездравословни излъчвания (СО2) от посочените от техните производители данни и управляващите в Европейски Съюз би трябвало да прекратят отпущането на дотации при закупуването им. Това се споделя в отчет на основаната в Брюксел екологична организация " Транспорт и околна среда " (T&E), по чиято поръчка са извършени нови тествания на коли от този тип.

Експертите от организацията Emissions Analytics са тествали три хибридни (плъг-ин) SUV модела - BMW X5, Volvo XC60 и Mitsubishi Outlander, като при всички са открити доста по-високи равнища на CO2. В същото време купувачите на такива хибридни коли освен получават дотации от управляващите в съответните страни при закупуването, само че и заплащат по-малки налози.

" Плъг-ин хибридните транспортни средства заблуждават хората, защото те са основани за тествания в лаборатория и за приемане на данъчни облекчения, само че не и за ежедневно потребление с по-ниски нездравословни излъчвания. Правителствата би трябвало да спрат да субсидират тези коли, още повече че това става с парите на данъкоплатците ", съобщи старшият шеф на T&E - Юлия Полисканова.

От Volvo реагираха неотложно на изказванията и обявиха, че всички техни транспортни средства дават отговор на настоящото законодателство за нездравословни излъчвания. Говорител на Mitsubishi на собствен ред съобщи, че самостоятелните проби, провеждани от външни организации, могат да доведат до ненадеждни стойности и по тази причина компанията оспорва методологията за осъществяване на тестванията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР